Ukrajnai háború - Miniszter: Hollandia jövőre kétmilliárd eurót szán Ukrajna támogatására

Orosz-ukrán háború, 2023.11.17

Hollandia jövőre több mint kétmilliárd eurót különít el Ukrajna támogatására - közölte pénteken Kajsa Ollongren ügyvivő védelmi miniszter.

A keret túlnyomó többségét a holland kormány az Oroszország elleni háborúban védekező ország katonai támogatására szánja, de a helyreállításra, az újjáépítésre és a kiberbiztonságra is elkülönítenek összegeket.

"Hollandia továbbra is támogatja Ukrajnát. Ezzel a jelentős összeggel egyértelmű jelzést küldünk: Ukrajna mindig is számíthatott és számíthat ránk" - nyilatkozott Ollongren. A miniszter szerint ez a kiadás "ésszerű", mert Hollandia biztonságáról is szól.

"Ha Ukrajna nem nyeri meg ezt a háborút, akkor egy sokkal nagyobb problémával fogunk szembenézni, ami sokkal többe fog nekünk kerülni" - magyarázta.

Az ügyvivő kormány szerint Ukrajnának nagy szüksége van lőszerre és a már meglévő fegyverarzenáljának karbantartására. Hollandia egyebek között azt szeretné, ha a pénzzel segítenék Ukrajna légvédelmének megerősítését, hogy az ország továbbra is meg tudja védeni magát az orosz támadásokkal szemben.

Augusztusban Hollandia ígértet tett Kijevnek, hogy az összes F-16-os vadászgépét átadja az ukrán fegyveres erőknek. Néhányat azonban még visszatart az ukrán pilóták kiképzésének céljából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!