Ukrajnai háború - Morawiecki uniós pénzügyi támogatást szorgalmaz a menekültek befogadására

Orosz-ukrán háború, 2022.04.11

Az ukrajnai menekültek befogadását segítő uniós pénzügyi támogatást szorgalmazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn a belga hivatali partnerével, Alexander De Croóval közös varsói sajtóértekezleten.

Lengyelország több, mint 2 millió ukrajnai menekültet fogadott be - erősítette meg a kétoldalú tárgyalásokat követő sajtókonferencián Morawiecki. Aláhúzta: a befogadást emberségesen bonyolítják.

Arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy támogassa a lengyelországi befogadást úgy, ahogyan ezt a múltban Törökország esetében tette. A lengyel kormányfő ezzel az EB 2016-ban létrehozott, 6 milliárd eurós pénzügyi alapjára utalt, amellyel a migrációs válság törökországi kezelését segítették.

Varsó eddig "saját lehetőségei keretében" állja az ukrajnai menekültek befogadásának költségeit - hangsúlyozta Morawiecki, hozzátéve: kormánya "egyre intenzívebb" párbeszédet folytat az EB-vel annak érdekében, hogy ez ügyben Lengyelországra vonatkozóan is érvényesüljön az uniós rendszer.

Múlt héten a lengyel sajtó Johannes Hahn uniós költségvetési és igazgatási biztos európai parlamenti felszólalását idézte, mely szerint "még túl korai" lenne konkrét, a Törökországnak odaítélthez hasonló pénzügyi támogatást előirányozni az ukrajnai menekülteket befogadó uniós tagállamoknak.

Morawiecki a Moszkvával szemben az ukrajnai háború miatt kivetett szankciók fokozása mellett foglalt állást. "Az olyan brutális rendszerrel, mint amilyen a moszkvai fasiszta rezsim, nem lehet tárgyalni, hanem rá kell kényszeríteni, hogy hagyjon fel a háborús brutalitással" - fogalmazott, aláhúzva az egész Európai Unió hatékony fellépésének fontosságát.

Alexander De Croo szükségesnek látta, hogy a jelenlegi uniós szankciócsomagok után újabbakat is foganatosítsanak. Még jobban meg kell nehezíteni Oroszország hozzáférését a pénzügyi piacokhoz - emelte ki a belga kormányfő. Fontosnak nevezte az energetikai átalakítást, a függetlenedést az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

A belga szövetségi kormányfő hangsúlyozta a háborús bűntettek elkövetéséért felelős személyek felelősségre vonásának szükségességét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!