Ukrajnai háború - Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Orosz-ukrán háború, 2023.02.01

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson.

"Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai tárca feladata" - mondta Putyin.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a megrongálódott házakat helyre kell állítani az orosz határ menti régiókban, illetve kártalanítást kell biztosítani az ukrán belövések következtében elpusztult lakóingatlanok és egyéb vagyontárgyak után. Feladatként nevezte meg az energia-, fűtés- és vízellátó berendezések helyreállítását.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson mondta el, hogy Kurszk, Brjanszk és Belgorod megye egyes területeiről a közvetlen életveszély miatt át kell költöztetni a lakosokat.

Szerdai orosz sajtójelentések szerint egy ukrán rakétatámadás kedden kisebb károkat okozott a Barátság kőolajvezetékben a Brjanszk megyei Novozibkov közelében. A személyzetet evakuálni kellett. A Transznyeft szerint az Ukrajnát elkerülő csővezeték, amelyen Kazahsztán szerdán megkezdte a kőolaj Németországba szállítását, jelenleg normálisan üzemel.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből ukrán tüzérségi támadást jelentettek a helyi hatóságok. HIMARS-találat ért egy kolostort a Vuhledarhoz közeli Nikolszke községben, egy szerzetes és egy 83 éves apáca életét vesztette.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, az orosz fegyveres erők a Donyeck térségében folyatott offenzíva során állásokat foglaltak el, megsemmisítve egyebek között az ukrán 55. tüzérdandár lőszerraktárát Dobrovolje közelében. A tábornok szerint ezen a frontszakaszon az elmúlt nap folyamán több mint száz ukrán katona esett el, egy harckocsi, három páncélozott harcjármű, egy Mszta-B önjáró löveg, egy Uragan sorozatvető és egy francia Caesar önjáró tarack üzemképtelenné vált.

A donyecki régió déli részén, és Zaporizzsja irányában, egyebek között Vuhledar környékén a harci cselekményekben több mint 60 ukrán katona vesztette életét, egy harckocsi, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott személyszállító és három egyéb jármű, egy Gvozgyika önjáró tarack, két D-30-as és egy D-20-as vontatott tarack és egy AN/TPQ-37-es ellentűzradar megsemmisült.

Jan Gagin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetőjének tanácsadója azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők csapásokat mérnek az Artemivszk és Csasiv Jar közötti úton, az utolsó utánpótlási útvonalon haladó ukrán konvojokra. Gagin szerint Artemivszk ostromát megnehezíti két ottani bányarendszer.

Jevgenyij Prigozsin, a Szoledar bevételében és a Vuhledar ostromában kulcsszerepet játszó Wagner-csoport alapítója szerdai Telegram-bejegyzésében leszögezte, hogy Bahmut operatív bekerítése nem történt meg. Korábban azt hangoztatta, hogy a város "felszabadítása" minden irányban elvágja az ukrán offenzíva lehetőségét.

Konasenkov szerint Kupjanszk irányában az ukrán fegyveres erők vesztesége mintegy harminc katona, két kisteherautó és egy D-20-as tarack, Liman irányában mintegy 95 katona, három páncélozott harcjármű és egy egyéb jármű, Herszon irányában mintegy tíz - a Dnyeszteren átkeléssel próbálkozó deszantos -, két motorcsónak, egy Gvozgyika önjáró tarack, valamint három lőszerraktár volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 88 ukrán tüzérségi lőállásra, valamit 131 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy tüzérségi lőszert gyártó üzemet a Szumi megyében lévő Sosztka közelében. Az orosz légierő lelőtt kilenc drónt és három HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 381 repülőgépet, 206 helikoptert, 2996 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7706 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 998 sorozatvetőt, 3978 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8243 speciális katonai járművet veszítettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!