Ukrajnai háború - Rakétatámadás érte Donyecket, többen megsérültek

Orosz-ukrán háború, 2022.12.15

Legalább kilenc ember megsérült, amikor az ukrán hadsereg csütörtök reggel Grad sorozatvetőből negyven rakétát lőtt ki Donyeck belvárosára - közölte az Oroszországhoz csatolt Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága.

Alekszej Kulemzin donyecki polgármester Telegram-bejegyzése szerint ez volt a városra mért legsúlyosabb csapás 2014 óta. Vitalij Hocenko, a donyecki régió miniszterelnöke azt hangoztatta, hogy az ukrán hadsereg továbbra is a civilek ellen harcol, és újabb háborús bűnöket követ el.

A sorozatvető-támadás során közvetlen találat ért nyolc többemeletes lakóházat, továbbá a diákkórházat, egy iskolát, a helyi műszaki egyetem több épületét és egy templom kupoláját. A templomban éppen elkezdődött a reggeli liturgia. A várost délután ágyúlövések érték.

Más orosz ellenőrzés alá került településekről is jelentettek csütörtökön ukrán találatokat a helyi hatóságok.

Natalija Sutkina, az ukrán háborús bűnök ügyében eljáró központ donyecki képviseletének helyettes vezetője a Harcizszkben tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán fél által használt nyugati fegyverek miatt a polgári áldozatok száma megnégyszereződött, az épületekben okozott pusztítás mértéke pedig megháromszorozódott. Sutkina szerint 2022. február 17. óta 4527 civil, köztük 154 gyermek vesztette életét, további 4317 ember, köztük 274 gyermek pedig megsebesült a Donyec-medencében.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták offenzívájukat, amelynek eredményeként előnyösebb új védvonalakat és állásokat foglaltak el. Gyenyisz Pusilin, az Oroszországhoz csatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a Pervij Kanal orosz állami televíziónak azt mondta, hogy Marjinka város 80 százaléka "felszabadult".

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők sikertelen ellentámadási kísérletek során Kupjanszk irányában mintegy 35 katonát, egy páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, Liman irányában több mint negyven katonát, egy gyalogsági harcjárművet és három páncélozott járművet, Donyeck környékén mintegy harminc halottat és sebesültet, egy páncélozott személyszállítót és két járművet, a donyecki régió déli részén pedig mintegy negyven halottat és sebesültet és négy járművet veszítettek.

Az orosz rakéta- és tüzérségi csapatok az ukrán 92. önálló gépesített dandár és a 105. területvédelmi dandár vezetési pontjára, valamint 45 lőállásban lévő tüzérségi egységre, továbbá 86 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást Harkiv megyében. Megsemmisítettek egyebek között három fegyver-, lőszer- és hadianyagraktárt, valamint egy AN/TPQ-37-es ellentűzradart. Az orosz légierő egy ukrán MiG-29-es repülőgépet és Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig 11 drónt és két Uragan-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 344 repülőgépet, 184 helikoptert, 2669 drónt, 396 légvédelmi rakétarendszert, 7127 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 931 sorozatvetőt, 3685 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7 614 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!