Ukrajnai háború - Stefancsuk: Ukrajnának újabb fegyverekre lenne szüksége

Orosz-ukrán háború, 2022.04.04

Légvédelmi és rakétaelhárító fegyverekre, valamint tankokra is szüksége lenne Ukrajnának az ország védelmének megerősítéséhez - közölte Ruszlan Stefancsuk, az ukrán parlament elnöke videóüzenetében, amelyben hétfőn az ukrajnai helyzetről tájékoztatta a cseh, a szlovák és az osztrák parlamenti vezetőket, akik az úgynevezett "slavkovi háromszög" csoport keretében Prágában találkoztak.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlamenti alsóház elnöke, aki Stefancsuk üzenetéről sajtóértekezleten tájékoztatott, elmondta, hogy a hétfői tanácskozás gyakorlatilag egyetlen témája az Ukrajna elleni orosz agresszió volt.

Ukrajna támogatását minden téren folytatni kell - szögezte le a cseh politikus. Markéta Pekarová Adamová elmondta: Csehország eddig több, mint 300 ezer ukrán menekültet fogadott be, közülük több, mint 260 ezren már az ideiglenes tartózkodási vízumot is megkapták. Az Ukrajnának Csehország által eddig szállított hadifelszerelések és fegyverek értéke mintegy 25 millió euró, míg a humanitárius segítségé 12 millió euró. "Mindkét segélynyújtási forma folytatódni fog" - hangsúlyozta a cseh képviselőház elnöke.

A három ország parlamenti vezetői - Pekarová mellett Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament elnöke és Milan Laurencík, a szlovák parlament alelnöke vett részt a találkozón - közösen határozottan elítélték a civilek tömeges meggyilkolását az oroszok által több ukrán városban, különösen Bucsában.

Ruszlan Stefancsuk parlamenti kollégáinak azt mondta, hogy Bucsában eddig mintegy 500 civil áldozatot találtak. "A tájékoztatóból kiderült, hogy ez a szám még nem végleges" - tette hozzá Markéta Pekarová Adamová.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!