Ukrajnai háború - Szita Károly Budapest támogatását is várja az uniós szankciós politika megváltoztatására irányuló levélhez

Orosz-ukrán háború, 2022.11.23

Az Európai Bizottság elnökének írt levele támogatására szólította fel Budapestet Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Kaposváron szerdán.

A somogyi megyeszékhely polgármestereként is dolgozó politikus felidézte: október elején fordult Ursula von der Leyenhez, kérve az orosz-ukrán háborúval összefüggő európai uniós szankciós politika megváltoztatását, és azt, hogy tegyék elérhetővé Magyarországnak a felzárkózási és helyreállítási alap forrásait. Kezdeményezéshez a magyarországi települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott.

Ebből az elmúlt három évtizedben példa nélküli összefogásból bántóan hiányzik a legnagyobb önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, de csatlakozni még nem késő - jegyezte meg a politikus.

Szita Károly szavai szerint a brüsszeli szankciós politika eredményeként elszabaduló, minden magyar ember életét megnehezítő, az önkormányzatok működését veszélyeztető energiaárak témája pártok feletti ügy, túlmutat a napi politikán.

"Kérjük Budapest vezetését, tegyék félre a napi politikai ügyeket, csatlakozzanak a kezdeményezésünkhöz, vállt, vállnak vetve küzdjünk, hogy a brüsszeli szankciós politika ne sújtsa, hanem segítse a magyar településeket, a magyar önkormányzatokat" - mondta.

Szita Károly szerint "mára egyértelművé vált: az elhibázott szankciós politika romba dönti Európát", a magyar embereknek járó, visszatartott forrásokból mostanra energiatakarékossági beruházások is megvalósulhattak volna.

A politikus megjegyezte: levele több mint egy hónappal ezelőtt megérkezett Brüsszelbe, ő és immár 2551 magyarországi település várja Ursula von der Leyen válaszát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!