Ukrajnai háború - Újabb civileket menekítettek ki a mariupoli acélmű területéről

Orosz-ukrán háború, 2022.05.01

Újabb 80 embert evakuáltak az orosz fegyveres erők által körülzárt Azovsztal acélmű területéről - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Többeket közülük, akik az ukrán korány ellenőrzése alatt álló területre kívántak távozni, átadtak az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőinek. A moszkvai tájékoztatás szerint az evakuálási műveletet Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezésére hajtották végre.

Az orosz katonák szerint az evakuáltak között nők és gyerekek is voltak. A védelmi minisztérium szerint a biztonságos kimenekítés érdekében humanitárius folyosót nyitottak és csendrendelet lépett életbe.

Az orosz katonai tárca a vasárnapi bejelentést megelőzően közleményt adott ki, amely szerint a szombati csendrendelet ideje alatt civilek egy 25, és egy 21 fős csoportja hagyta el a mariupoli Azovsztal acélgyár melletti lakóépületeket a humanitárius folyosón. Az első csoport délután, a második a sötétség beálltával jött elő. Mind a 46 embert a bezimennojei segélyközpontba szállítottak, ahol szállást, élelmet és orvosi ellátást kaptak.

Ugyanide kerültek vasárnap azok, akik nem kívántak ukrán fennhatóságú területre kerülni. Erre vonatkozó számokat a vasárnap kiadott orosz tájékoztatás nem tartalmazott.

Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője vasárnap Genfben kijelentette, hogy folytatódik a civilek menekítése az Azovsztal komplexumból, a Nemzetközi Vöröskereszttel és a szembenálló felekkel egyeztetve. Közölte, hogy biztonsági okokból nem tud további részleteket mondani.

António Guterres ENSZ-főtitkár a hét folyamán Moszkvában és Kijevben is járt, egyebek között annak érdekében, hogy előmozdítsa az Azovsztal területén lévő civilek kimenekítését.

Moszkva szerint az Azovsztal az utolsó olyan létesítmény Mariupolban, amelyet még nem sikerült elfoglalniuk az orosz erőknek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az Azovi-tengeri kikötőváros "felszabadításáról", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Vlagyimir Putyin elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet.

Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti folyosórendszer húzódik, amelyben Sojgu szerint több mint kétezer fegyveres tartózkodik. Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője hétfőn azt mondta, hogy mintegy négyszáz külföldi zsoldos van a föld alatt. Ukrán források szerint mintegy ezer civil is a helyszínen lehet.

Vjacseszlav Gladkov, az orosz Belgorod megye kormányzója vasárnap a Telegram-csatornáján közölte, hogy tűz ütött ki a régió egyik katonai létesítményében. Hozzátette, hogy a mentőszolgálatok a helyszínen megtettek minden szükséges óvintézkedést. További részleteket nem közölt, csak este annyit, hogy a tüzet sikerült lokalizálni.

Roman Sztarovojt, a szintén oroszországi Kurszk megye kormányzója, ugyancsak a Telegramon azt közölte, hogy a Szudzsa - Szosznovij Bor közötti vasúti pályaszakaszon részlegesen leomlott egy vasúti hídszerkezet. A kormányzó elismerte, hogy szabotázs történt. A szudzsai járás Ukrajnával határos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!