Ukrajnai háború - Ukrajna felosztását vizionálja az orosz kémfőnök

Orosz-ukrán háború, 2022.04.28

Washington és Varsó olyan terven dolgozik, amelyek célja, hogy Lengyelország szoros katonai és politikai ellenőrzést gyakoroljon "történelmi birtokai" felett Ukrajnában - vélekedett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a testület sajtószolgálata által csütörtökön kiadott közlemény szerint.

Az "újraegyesítés" első lépése a kémfőnök szerint lengyel csapatok Ukrajna nyugati régióiba történő vezénylése lenne, "az orosz agresszió elleni védelem" jelszavával, NATO-mandátum nélkül, de az erre "hajlandó államok" részvételével. Nariskin szerint Varsó még nem tudott megállapodni a "hasonlóan gondolkodók koalíciójának" lehetséges résztvevőiről, mert nem érdeke, hogy "felesleges kémek" is részt vegyenek benne.

Az SZVR-közlemény szerint az úgynevezett békefenntartó kontingenst Ukrajna azon részeire tervezik vezényelni, ahol minimális a veszélye az összecsapásnak orosz erőkkel, és ahol a lengyel hadsereg fokozatosan átvenné a stratégiai objektumok feletti ellenőrzést, szakszolgálatok pedig már keresik az ukrán elit "elfogadható" képviselőit, hogy Varsóra orientált "demokratikus" ellensúlyt képezzenek a nacionalistákkal szemben.

Nariskin úgy vélekedett, hogy ez gyakorlatilag Ukrajna kettészakadásához vezetne és lényegében egy, az első világháború utáni történelmi "alku" megismétlésére irányuló kísérlet, amikor az antant által képviselt Nyugat elismerte Lengyelország jogát, hogy Ukrajna egy részét a "bolsevik fenyegetéssel" szembeni védelem jegyében megszállja, majd beolvassza és polonizálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!