Ukrajnai háború - Ukrán hírszerzés: Oroszország nem tudja elvágni Ukrajnát Európától egy esetleges offenzívával

Orosz-ukrán háború, 2023.01.23

Az orosz elnök környezetének kijelentései arról, hogy Oroszország nagy háborúra készül, megtámadhatja akár Lemberget is (Lviv), és általában elvághatja Ukrajnát Európától, nem más, mint információs háború, az ukrán fegyveres erők pedig készen állnak minden ténylegesen lehetséges forgatókönyvre - jelentette ki Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének helyettese az Ukrinform hírügynökségnek adott, hétfőn közzétett interjújában.

"Tapasztalhatják, hány orosz elemző, aki jelenleg külföldön dolgozik, beszél 220 ezres orosz erőcsoportosulásról Fehéroroszország területén, miközben nemrég azt mondták, hogy 150 ezret telepítettek oda. (...) Valójában nincsenek ott. A most létező csoportosulást nem lehet összehasonlítani a tavaly februárival" - jelentette ki a tisztségviselő. Egyúttal hangsúlyozta, hogy Ukrajna fegyveres erői készen állnak az orosz hadsereg bárminemű műveletére. "Készen állunk, az államunk északi határát védő egységek készenléti ellenőrzése, a megfelelő védelmi vonalak előkészítése, a légvédelmi rendszer telepítése és megerősítése megtörtént, beleértve Kijev területét is" - szögezte le.

Szkibickij elmondta, hogy az ukrán katonai hírszerzés aktív harci cselekményekre számít Kelet-Ukrajnában, a luhanszki és a donyecki régiókban idén február-márciusban, és változást észlelt az orosz erők taktikájában. Megjegyezte, hogy a hírszerzés látja, hogyan mozognak az orosz légideszant csapatok most, hol csoportosulnak újra. Ezt Valerij Geraszimov, az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport nemrégiben kinevezett új parancsnoka "kézjegyének" nevezte.

A hírszerzési vezető úgy vélte, hogy Oroszország már nem tud fegyverrel és felszereléssel ellátni újabb mozgósítottakat, pedig a hírszerzés értesülései szerint újabb 500 ezer ember mozgósítására készülnek. Közölte, hogy Kijev becslései szerint eddig Oroszországban mintegy 315 ezer embert mozgósítottak az Ukrajna elleni háborúban való részvételre. "Most újabb mozgósítást hajtanak végre Luhanszk és Donyeck megyék ideiglenesen megszállt területein. Ilyen tempójú háború mellett egyszerűen nem lesz ehhez ép férfi lakosság" - jegyezte meg.

Szkibickij kifejezte meggyőződését, hogy további mozgósítások is várhatók Oroszországban. Kiemelte ugyanakkor, hogy már nincs elég fegyver az új alakulatok számára. "Az oroszok nem termelnek annyit, amennyit veszítenek. Moszkva megkezdte a felszerelések, fegyverek kiszállítását a raktárakból, de ezek az arzenálok már harminc vagy több éve állnak ott, így javítást, karbantartást igényelnek. 500 ezer fős további mozgósítás esetén még nagyobb gondok merülnek fel ezek ellátásával. Ráadásul, ez hatalmas mennyiség még Oroszország számára is, és negatívan fogja érinteni az Oroszországi Föderáció gazdaságát" - fűzte hozzá a hírszerzési vezető.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közben a Twitteren azt írta, hogy az Ukrajnát támogató országoknak az úgynevezett Ramstein formátumú újabb találkozójára a tervek szerint februárban kerül sor. A tárcavezető megjegyezte, hogy minden ilyen találkozó a partnerek Ukrajnába vetett bizalmának növekedését jelzi. A több bizalom pedig több, Ukrajnának adott fegyvert jelent - vélekedett a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!