Ukrajnai háború - Üzemanyagbázis és fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be azt orosz katonai szóvivő

Orosz-ukrán háború, 2022.04.06

Az ukrajnai Harkiv megyében található üzemanyagbázis és fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda esti hadijelentésében.

Mint mondta, nagy pontosságú légirakétákkal pusztítottak el egy ukrán üzemanyagbázist a Harkiv megyei Csugujev település közelében az orosz fegyveres erők. Konasenkov szerint ugyancsak Harkiv megyében, Lozovaja vasútállomáson nagy mennyiségű, az ukrán fegyveres erőknek leszállított, külföldi gyártmányú katonai felszerelést és fegyvert tettek használhatatlanná.

Az orosz légierő a tábornok szerint a nap folyamán 34 ukrán katonai célpontra mért csapást, a légvédelem pedig lelőtt egy Bayraktar TB2 típusú drónt. Közölte, hogy rakétacsapás semmisítette meg az ukrán 56. dandár harcálláspontját és "nacionalisták" egy Donyeck megyei bázisát.

Mint mondta, az ukrán haderő a háború kezdete óta 125 repülőgépet, 93 helikoptert, 408 drónt, 227 légvédelmi rakétarendszert, 1987 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 216 rakéta-sorozatvetőt, 862 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1888 különleges katonai járművet veszített.

A tábornok egy készülő "vegyi provokációra" figyelmeztetett: azt állította, hogy ukrán különleges szolgálatok a Harkiv megyei Pervomajszkij városban, a Himprom vegyiüzem területén egy 120 tonna klórt tartalmazó raktárt aknáztak alá. Az emberáldozatokkal járó vegyi katasztrófa okozásával szerinte Kijev Oroszországot szándékozik megvádolni.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője újságíróknak szerdán azt mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy Kijev újabb, a bucsaihoz hasonló "provokációkra" készül. Arra figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ezúttal nem fog működni ez a forgatókönyv.

A tábornok szerint az ukrán szolgálatok a civil lakosok elleni orosz támadást imitáló provokációt a Szumi megyei Konotopban és Trosztyanecben, a Kijev megyei Borogyankában és Katyuzsankában, valamint a Harkiv megyei Dergacsiban készítették elő.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított az orosz ellenőrzés alá került Izjum város ellen rakéta-sorozatvetőkkel és a nemzetközi jog által tiltott kazettás bombákkal intézett ukrán támadás ügyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!