Ukrajnai háború - Zelenszkij részt vesz a G20-csúcson

Orosz-ukrán háború, 2022.11.08

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a G20-ak vezetőinek jövőheti csúcstalálkozóján, amelyet az indonéziai Balin tartanak, de valószínűleg online formában - közölte sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov újságírói kérdésre válaszolva kedden, a Szuszpilne közszolgálati hírportál szerint.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy Zelenszkij a parlament elé terjesztette a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat. Jaroszlav Zseleznyak képviselő közölte, hogy a parlament a legközelebbi ülésén várhatóan jóváhagyja az indítványokat. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a hosszabbítás minden bizonnyal 90 napra, azaz 2023. február 19-ig szól az előterjesztésekben.

A hadiállapot jelenleg november 21-ig van érvényben - emlékeztetett a hírportál. Első alkalommal február 24-én, Oroszország inváziója kezdetének a napján vezették be. Azóta a parlament kétszer hosszabbította meg 30 nappal, és ugyancsak kétszer 90 nappal, ahogy a mozgósítást is- tette hozzá az Ukrajinszka Pravda.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Facebookon arról adott hírt, hogy az ukrán erők felrobbantottak egy orosz üzemanyagraktárt a kelet-ukrajnai régióban lévő Gyibrova faluban.

Az ukrán vezérkar keddi jelentése szerint az orosz csapatok ukrajnai embervesztesége maghaladta a 77 ezret. Az elmúlt napban mintegy 710 orosz katona halt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!