Ukrán kormányfő: az orosz rakétatámadások megrongálták az ország összes hő- és vízerőművét

Orosz-ukrán háború, 2022.12.11

Az orosz erők masszív rakétatámadásai következtében megrongálódott Ukrajna összes hő- és vízerőműve - írta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vasárnap a Facebookon.

Rakétatámadás "Jelentős áramhiány keletkezett Ukrajna energiarendszerében. Az ország ellen végrehajtott nyolc orosz rakétatámadási hullám után az összes hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40 százaléka rongálódott meg különböző mértékben. Mindannyiunknak a tudatában kell lennünk, hogy ezt a telet jelentős villamosenergia-fogyasztási korlátozásokkal fogjuk átvészelni" - hangsúlyozta a kormányfő.

Közölte egyúttal azt is, hogy a múlt héten száz millió hrivnyát, azaz mintegy 1,08 milliárd forintot különített el a kormány a Poltava megyei Kremencsuk város hőellátó rendszerének helyreállítására. További 50 millió hrivnyát - 543 millió forintot - pedig az északkeleti Szumi megyének adtak a lerombolt infrastruktúra rendbehozatalára. Hozzátette, hogy a kormány összességében már több mint 5 milliárd hrivnyát, azaz 54 milliárd forintot utalt ki a régióknak helyreállításra.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt még arról is, hogy az Ukrenerho áramszolgáltató társaság több mint 400 millió eurót kap a hálózati infrastruktúra helyreállításához szükséges létfontosságú berendezések beszerzésére. A forrásbevonás annak köszönhetően vált lehetővé, hogy a kormány 300 millió eurós EBRD-hitelre állami garanciát vállalt, amelyet a holland kormánytól kapott támogatás egészít ki - írta a vállalat vasárnapi sajtóközleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!