A 110 éve született vb-ezüstérmes Sárosi Györgyre emlékeztek

Sport, 2022.09.15

A 110 évvel ezelőtt született Sárosi Györgyre, az 1938-ban világbajnoki ezüstérmet nyert magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányára, valamint Albert Flórián születésének 81. évfordulójára emlékezett az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület.

A rendezvényen id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke kiemelte, hogy az 1912. szeptember 16-án született Sárosi világklasszis labdarúgó volt, 62 válogatott mérkőzésen 42 gólt szerzett, a Ferencváros színeiben pedig 351 találat fűződik a nevéhez.

Lomnici emlékeztetett rá, hogy a világbajnoki döntő előtt Benito Mussolini diktátor a "Győzni vagy meghalni!" üzenetet küldte táviratban az olasz válogatott játékosainak. Ezt követően Dietz Károly szövetségi kapitány három kulcsjátékost is kihagyott a magyar csapatból, az viszont vitatott, hogy a saját döntése alapján, vagy részben itáliai sugallatra tette. Sárosi nemcsak ott volt a pályán, hanem hősiesen küzdött, és a 4-2-es vereség egyáltalán nem rajta múlt, hiszen az egyik magyar gólt ő szerezte.

Az Aranycsapat Testület elnöke hozzátette, Sárosi egész életműve alapján megérdemli a sportszerető közönség tiszteletét. Az FTC örökös bajnokának választott csatárt a World Soccer Magazin 1999-ben a XX. század száz legnagyszerűbb játékosa közé sorolta. Edzőként is kiváló eredményeket ért el, a többi között a Juventus, az AS Roma és a Brescia csapatait segítette győzelmekhez.

Ezután Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke idézte fel néhány közös személyes emlékét Sárosi Györggyel, illetve a 81 éve született egyetlen magyar aranylabdással, Albert Flóriánnal.

A rendezvény végén a jelenlévők megemlékeztek az Aranycsapat 25 évvel ezelőtt elhunyt kiváló balszélsőjéről, Czibor Zoltánról is, akinek a közelmúltban állítottak szobrot szülőhelyén, Komáromban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!