A 68 évvel ezelőtti, olaszok elleni Európa-kupa győzelemre emlékezett az Aranycsapat Testület

Sport, 2021.05.17

A 68 évvel ezelőtt ezen a napon, az olaszok felett aratott római Európa-kupa győzelemre emlékezett hétfőn az Aranycsapat Testület.

A fővárosi Olimpiai Park emlékműjénél Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke kiemelte, a sportszerető közönség fokozott várakozással tekint a magyar válogatott Európa-bajnoki megméretése elé, ezért fontos emlékezni arra a mérkőzésre, amelyet az Aranycsapat 1953. május 17-én az Európa-kupa keretében Olaszország ellen vívott a római Stadio del Centomila - a későbbi Olimpiai Stadion - 80 ezres, más források szerint 90 ezres közönsége előtt.

Lomnici emlékeztetett arra, hogy a 3-0-ra megnyert találkozón játszott először a klasszikus összeállításban a magyar válogatott, amelyet Szepesi György a rádióközvetítés során először nevezett Aranycsapatnak.

"Mivel napjainkig ezzel a jelzővel illetjük az évekig veretlen labdarúgókat, ez a nap tehát egyben a névadás napja is" - hangsúlyozta az Aranycsapat Testület elnöke, aki hozzátette, a csapat egyik kiválósága, Bozsik József később visszaemlékezésében ezt a találkozót az 1952-es olimpiai döntőnél is fontosabbnak minősítette, mert szerinte Olaszország legyőzése tétmérkőzésen történelmi jelentőségű tett volt.

Lomnici kifejtette, az Aranycsapat sikerei erősítették a mesterségesen elnyomott nemzeti önbecsülést, ezért a Magic Magyars névvel is illetett együttes történetének a nemzeti emlékezet részévé kell válnia, és a testület ebben kíván szerepet vállalni.

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, az Aranycsapat Testület alelnöke hangsúlyozta, ahogy a magyar történelem folyamán sokszor megtörtént, úgy Puskásék esetében is az utókor jött rá, hogy tulajdonképpen "náluk nagyobb, eredményesebb labdarúgókat azóta sem láttunk".

"Ők maguk sokkal szerényebbek voltak, amikor a véget nem érő sikereikről kérdezték őket" - fogalmazott.

Felidézte, hogy amíg az 1954-es, svájci világbajnokság ezüstérmét mély csalódottság kísérte Magyarországon, addig ez az 1953 májusi mérkőzés nem kellett, hogy új értelmet nyerjen, hiszen a győzelmet nem kell megmagyarázni.

Bajkai emlékeztetett rá, hogy a magyar válogatott olimpiai bajnokként érkezett Rómába, ahol telt ház előtt ugyanúgy 3-0-ra győzte le az olasz válogatottat, mint egy évvel korábban a helsinki ötkarikás játékokon, ezzel a sikerrel pedig megnyerte az ötödik alkalommal kiírt Európa-kupát.

"Ez a diadal kétségkívül beírta magát a magyar labdarúgás és a magyar sport történelmének legfényesebb lapjaira" - jelentette ki Bajkai István.

Az ünnepségen részt vett az Aranycsapat játékosainak utódjai közül Bozsik Péter, Grosics Edina és ifj. Buzánszky Jenő, akik Lomnici Zoltánnal, Bajkai Istvánnal, valamint Takács Tiborral, az FTC Baráti Kör elnökével együtt néma főhajtással emlékeztek az Aranycsapat római diadalára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!