TV műsor

A NOB-elnök virtuálisan vette át a békedíjat

Sport, 2020.10.26

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hétfőn megkapta a múlt hónapban megítélt dél-koreai békedíjat.

A NOB első embere nem személyesen, hanem virtuálisan vette át az elismerést, mivel - tekintettel a koronavírus-járványra - előzőleg úgy döntött: nem utazik el Szöulba, így Lausanne-ból, a NOB székhelyéről csatlakozott a hétfői ceremóniához.

Ünnepi beszédében - amelyet a NOB honlapja ismertetett - Jom Dzse Ho, a Szöuli Békedíj Kulturális Alapítvány elnöke Thomas Bachot olyan embernek nevezte, aki "az olimpiai szellem küldetését tölti be a sporton keresztül a béke elérésében" és szerte a világon elősegítette a barátságot, a harmóniát, nagyban hozzájárulva a konfliktusok és megosztottság megoldásához számos régióban.

A NOB elnöke válaszbeszédében azt hangsúlyozta, hogy az olimpiai játékok célja mindig a béke elősegítése volt a sport révén.

"Amikor 1894-ben Pierre de Coubertin megalapította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, ebben a küldetésben hat leendő Nobel-békedíjas jelenléte támogatta" - jelentette ki, majd hozzáfűzte: az olimpia arra szolgál, hogy "példát mutasson egy olyan világ számára, amelyben mindenki ugyanazokat a szabályokat és egymást tiszteletben tartja".

A szöuli békedíj 200 ezer dollár összegű pénzösszeggel jár, amelyet Bach jótékonysági célra ajánlott fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!