A NOB képviselőit is meghívták az indiai női ökölvívó-vb-re

Sport, 2023.03.13

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfigyelői is ellátogatnak az Újdelhiben csütörtöktől március 26-ig zajló női ökölvívó-világbajnokságra, az indiai torna szervezőinek meghívására.

A NOB képviselőinek útja meglepő - írta beszámolójában az insidethegames.biz -, mivel a sportág amatőr világszövetsége (IBA) és a NOB között hosszú ideje nagyon rossz a viszony. A NOB 2019-ben felfüggesztette az IBA-t (korábban AIBA), mivel a szervezet pénzügyi, irányítási és sportszakmai válságával szembesült. Az ötkarikás világszervezet reformokra szólította fel a nemzetközi szövetséget, amely azonban számos követelménynek máig nem tett eleget. A konfliktus következményeként a 2021-es tokiói olimpia boksztornáját az IBA kizárásával teljes egészében a NOB bonyolította le, hasonló várható a 2024-es párizsi nyári játékok esetében is, a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában pedig nem is kapott helyet az ökölvívás.

A NOB rossz néven vette, hogy az IBA élére - erősen kifogásolt választás eredményeképpen - az orosz Umar Kremljov került, akit az ukrajnai háborút elindító Oroszország államfője, Vlagyimir Putyin közeli barátjaként tartanak számon, az IBA fő patrónusa az orosz olajcég, a többségi állami tulajdonú Gazprom maradt, nemrég pedig Kremljovék feloldották az orosz és fehérorosz bokszolókra korábban, a NOB ajánlására életbe léptetett szankciókat is. Ily módon a két ország ökölvívói országuk címerét, zászlaját és nemzeti himnuszát használva szerepelhetnek a világbajnokságokon, így már a női vb-n, Újdelhiben is. E lépés ellen tiltakozva eddig tizenegy ország jelentette be, hogy bojkottálja az IBA-vb-ket.

Magyarországot 8 bokszoló képviseli a női vb-n.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!