A sport jótékony hatásai

Sport, 2020.09.19

A sportnak számos jótékony hatása van. Amellett, hogy karbantartja testünket, hozzájárul mentális egészségünk megóvásához is.

Sport Sportolás közben ugyanis kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk, amelynek köszönhetően életünk is kiegyensúlyozottabbá válhat.

A sport tanít

Sportolás közben megtanuljuk kezelni érzelmeinket, a bennünk felgyülemlő feszültséget, amely által magatartásunk is határozottabbá és fegyelmezettebbé válik, ez pedig segíti megélni és megoldani a későbbi konfliktushelyzeteket.

Ezenfelül olyan előnyökkel is jár, amely fejleszti a szociális készségeket. Ugyanis az egyéni sportolás mellett beszélhetünk olyan sportjátékokról is, amelyeket csapatban kell játszani. Ilyen például a kosárlabda, football, kézilabda, vízilabda, stb. Egy csapatjáték során minden egyes tagnak meg kell tanulnia azt, hogy mit jelent egy közösséghez tartozni. Emellett meg kell tanulniuk, hogy egy közös célért küzdenek, és ennek érdekében néha háttérbe kell szorítani az egyéni érdekeket. A tagokat összekovácsolja a közös edzés, a sikerélmény vagy éppen a kudarc.

Továbbá a sport megtanít arra, hogy örülnünk kell mások sikerének, büszkének kell lenni rá és azon lenni, hogy ez képes legyen még előrébb mozdítani és ösztönözni a jobb teljesítményre.

De van még egy fontos dolog, amit a sport tanít. Ez pedig a “sportszerűség”, vagyis a szabályok betartása. Az egyéni és a csapatjátékok során is meghatározott szabályokhoz kell alkalmazkodni, hiszen ezek megszegése valamiféle büntetéssel jár. Ez megtanítja a sportolót arra, hogy az életben is becsületesen kell élni.

Emellett a csapatsportokkal a csapat igazi közösséggé válhat. Ugyanis a közös edzéseken kívül a kirándulások, a rendezvények és a számtalan élmény összehozza őket még inkább, így válnak valódi közösséggé.

Ha számodra is fontos a sport, és nyomon szeretnéd követni a legfrissebb sporthíreket, látogass el a Hírek Ma oldalára!


A sport egészségesebbé tesz


Testmozgásra mindenkinek szüksége van, hiszen akár napi 30 perc mozgás is segíthet szervezetünket karbantartani. Ehhez pedig nem kell megszakadni, elég csupán egy fél órás séta a parkban, és máris tettél valamit az egészségedért.

Bár nem hinnéd, de ez a kevés mozgás is javítja a szívizom működését és keringését, csökkenti a magas vérnyomást, az asztma súlyosságát, és segítségedre lehet ízületi gyulladás esetén is. De akár olyan betegségeket is megelőzhet, mint például a cukorbetegség vagy a csontritkulás. Sőt a rák megelőzésében is nagy szerepet játszik. Na és persze rendkívül jó stresszoldó, és még a mentális egészséget is fejleszti. Kell ennél jobb orvosság?

Ne feledd, a sport nem korhoz kötött, bármikor elkezdheted, csak rajtad áll, hogy szeretnél-e tenni egészségedért!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!