Átadták a TE megújult Velencei Vízisport és Rekreációs Központját

Sport, 2019.05.23

A hazai sportszakemberek képzését segíti a Testnevelési Egyetem mintegy 1,3 milliárd forint kormányzati forrásból megújult, csütörtökön átadott Velencei Vízisport és Rekreációs Központja - hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kormányzati célként beszélt a sportinfrastruktúra megújításáról. Hozzátette: ahhoz, hogy a magyar sportolók továbbra is képesek legyenek tartani a világszínvonalat, egyértelműen a hazai sportszakemberképzés és a sporttudomány lehető legmagasabb szintre emelésére van szükség.

A politikus kitért arra is, hogy a megújult velencei épület sorsa jól példázza a felelős kormányzati magatartás fontosságát. Ugyanis még 2008-ban az akkori kormány árverésre akarta bocsátani az ingatlant, a kormányváltást követően azonban felismerték a benne rejlő lehetőségeket.

Szabó Tünde kiemelte: az utóbbi években egyre nő a rendszeresen sportolni vágyók száma. Ahhoz, hogy mindenki sportoljon, elsőrangú eszköz a mindennapos testnevelés, ám kiváló pedagógusokra, oktatókra is szükség van, akik képzésében nagy felelőssége van a Testnevelési Egyetemnek - mondta.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a sporttudományok olyan önálló területet alkotnak a tudományos világban, melyek csúcseredményekben tudnak megnyilvánulni, de visszatükröződnek a lakosság általános egészségi állapotában is.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a beruházásról kiemelte: Velencén a vízi sportágak oktatása és szabadtéri labdajátékok kerülnek a középpontba. Rámutatott: a strandröplabda már olimpiai sportág, míg a strandkézilabda és a strandlabdarúgás kandidál arra, hogy olimpiai szám lehessen. A rektor arról is beszélt: a sportközponttal integratív térségi jelenlétre törekednek, együttműködve a környék turisztikai és kulturális életének szereplőivel.

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője elmondta: jelenleg is zajlik a térségben a Velencei-tó 14 milliárd forintból megvalósuló teljes partfal rekonstrukciója, melynek részeként megépül az evezős masters világbajnokságnak otthont adó északi evezős pálya is.

Bejelentette, hogy elkészült a kormány előterjesztése annak - a látványsportok TAO-kedvezményének igénybevételével tervezett - velencei sportuszodának, melynek önerejére a velencei önkormányzat 1,417 milliárd forinttal kandidál.

Koszti András, Velence polgármestere úgy fogalmazott: az egyetemi jelenlét befektetést jelent a város számára, mivel már nemcsak a turisztika és a kikapcsolódás, hanem a versenysport és az oktatás régiós központja is lehet a település.

A Testnevelési Egyetem mintegy 1,3 milliárd forintból megújult központjában 28 szobát és 3 apartmant, összesen 68 férőhelyet alakítottak ki, két 39 négyzetméteres oktatóteremmel és egy 115 négyzetméteres előadóteremmel. Emellett öltözőket, kondicionáló részleget, reggeliző és melegítőkonyhát, valamint egyéb kiszolgáló helyiségeket is kialakítottak.

Elkészült egy új, 44 férőhelyes parkoló, elektromos autótöltővel és egy csónaktároló építmény, valamint külső sportpályákat is kialakítottak. A központ teljes körű építészeti, gépészeti és elektromos felújításon esett át, új nyílászárókat és homlokzati hőszigetelést kapott, a tetőn pedig napelemes rendszert építettek ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!