Atlétikai vb 2023 - A magyar atlétika legendái ültettek fákat a Nemzeti Atlétikai Központ parkjában

Sport, 2022.11.15

Faültetéssel tisztelegtek a magyar atlétika kiemelkedő alakjai, valamint eredményei előtt kedden a Nemzeti Atlétikai Központban, a jövő évi budapesti világbajnokság helyszínén.

Atlétikai vb 2023 - A magyar atlétika legendái ültettek fákat a Nemzeti Atlétikai Központ parkjában Az eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: a terveknek megfelelő ütemben zajlik az építkezés, amely a park avatásával, a közös faültetéssel újabb fontos pillanatához érkezett. Kiemelte: a legendás magyar atléták a nemzetközi és a honi sportélet meghatározó alakjai, akik sportolói pályafutásukkal, eredményeikkel, sportág iránt tanúsított szenvedélyükkel követendő példaként állnak mindenki előtt.

"A szuperhősök mellett viszont szükség van hétköznapi hősökre, mert fontos célkitűzésünk, hogy ne csak sportnemzet, hanem egyúttal sportoló nemzet is legyünk. Szeretnénk, ha a világbajnokság és az új Nemzeti Atlétikai Központ egyaránt hozzájárulna ahhoz, hogy minél több ember kezdjen el sportolni és az élete részévé váljon a rendszeres testmozgás" - mondta. Hozzátette: a létesítménykomplexum megépítésével új életet szeretnének lehelni a korábban ipari célokra használt területbe. A faültetetés szimbolikus és konkrét jelentésével pedig ezt az újjászületést is hangsúlyozni akarták.

Gyulai Miklós, a magyar szövetség elnöke arról beszélt, hogy reményeik szerint a közeljövőben több tízezren használják majd a létesítményt és annak környezetét versenyzésre vagy szabadidősportra.

"Örülök, hogy ezzel az eseménnyel is kifejezzük azt az örömteli tényt, hogy jövőre megszületik a magyar atlétika új otthona" - tette hozzá a sportvezető, aki bízik abban, hogy kiemelt szakmai programjuk sikere nyomán 20-25, esetleg 30 magyar atléta vehet majd részt a vb-n.

Németh Balázs, a vb-t szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Legendák Ligete avatásán azt mondta: a világbajnokság előkészületeinél és megvalósításakor a környezetvédelem, valamint tágabb értelemben a fenntarthatóság is kiemelt figyelmet élvez.

"Ennek eredményeként a korábbi barnamezős, szennyezett és ökológiailag leromlott ipari terület helyét egy újjászületett, fás-ligetes szabadidős park veszi át, amely nyitott lesz a nagyközönség számára sportolási és rekreációs célokra" - hangsúlyozta.

Az épülő létesítmény központi parkjának avatóján az olimpiai bajnok Németh Miklós vezetésével tucatnyi sportági legenda vett részt, akik a sportvezetőkkel, valamint Baji Balázzsal, a vb nagykövetével közösen jelképesen elültettek egy fát, melyet majd még 416 fa és 18 ezer csemete követ a vb-ig. A vb után pedig további több száz fát ültetnek még, így a korábbi állapotokhoz képest öt százalékkal, körülbelül 50 ezer négyzetméterre nő a zöldfelület. Ez terület a vb után ingyenesen látogatható, használható sport- és szabadidőparkként működik majd, és a szervezők szerint idővel ugyanolyan népszerű lehet, mint a főváros hasonló célt szolgáló egyéb területei, például a Normafa és a Margitsziget.
(MTI)

Galériánk

Atlétikai vb 2023 - A magyar atlétika legendái ültettek fákat a Nemzeti Atlétikai Központ parkjában Atlétikai vb 2023 - A magyar atlétika legendái ültettek fákat a Nemzeti Atlétikai Központ parkjában Atlétikai vb 2023 - A magyar atlétika legendái ültettek fákat a Nemzeti Atlétikai Központ parkjában
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!