Atlétikai vb - Halász pénteken, Krizsán vasárnap kezd Eugene-ben - ELŐZETES

Sport, 2022.07.14

Kétfős magyar minicsapat vesz részt a pénteken Eugene-ben kezdődő szabadtéri atlétikai világbajnokságon, de éremszerzésre így is van esély.

A pandémia miatti halasztások következtében idén vb-t és Eb-t is rendeznek a nyáron, a hazai szakvezetés pedig úgy döntött, hogy a müncheni kontinensbajnokság a fontosabb, mivel helyszínében és időpontjában sokkal jobban modellezi a 2023-as budapesti vb-t.

Így az oregoni csúcseseményre hiába szerzett 23 magyar versenyző indulási jogot, közülük csak a kalapácsvető Halász Bence és a hétpróbázó Krizsán Xénia utazott az Egyesült Államokba. Mindkettejükkel szemben a nyolc közé jutás az elvárás, de a dobogós eredmény sem kizárt, főleg a Szombathelyi Dobó SE nehézatlétája esetében.

A vb- és Eb-bronzérmes Halász - aki már az első napon dobókörbe lép a selejtezőben - idén jó formában versenyzett, azonban a bűvös 80 méteres határt még nem sikerült átlépnie. Márpedig az újabb vb-medálhoz várhatóan erre szükség lesz, ugyanis idén már hatan is dobtak ennél nagyobbat. A 24 éves Halász 79,86 méteres ezévi legjobbjával a nyolcadik a világranglistán, az előtte lévők közül két orosz kalapácsvető viszont nem lesz ott Eugene-ben.

A fedett Eb-bronzérmes Krizsán Xénia idén még nem teljesítette a hétpróbát, így nagy kérdés milyen teljesítményre lesz képes a 19 fős mezőnyben. A 29 éves többpróbázó a 2015-ös és a 2017-es vb-n is a kilencedik helyen végzett, ha a tavalyi, Götzisben elért 6651 pontos országos csúcsa körüli eredményt produkál, ott lehet az élmezőnyben.

A 9 órás időeltolódás miatt magyar idő szerint késő délután kezdődik a program, a döntőkre pedig hajnalban kerül sor. Így Halász Bence pénteken este kezd a kalapácsvetés selejtezőjében, a hétpróba első számát, a 100 méteres gátfutást pedig vasárnap 19.35 órakor rendezik.

A magyarok eddig 14 érmet szereztek a világbajnokságokon, hetet kalapácsvetésben. Az arany még hiányzik a gyűjteményből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!