Az elnök szerint sportszakmai kérdés, hogy Pergel kikerült az asztalitenisz-válogatottból

Sport, 2021.09.20

Sportszakmai kérdésnek tartja Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke, hogy Pergel Szandra kikerült a női válogatottból.

A MOATSZ első embere az M1 aktuális csatornának hétfőn kiemelte, elnökként háromféle attitűdje van egy ilyen helyzetben: játékospárti, szövetségi kapitánypárti, alapvetően és legvégső soron pedig eredménypárti.

"Az eredmények a legfontosabbak, amik minősítenek mindenféle döntést. Az eredményességet tartja szem előtt a szövetségi kapitány a kerethirdetéskor, ennek kell mindent alárendelnünk. Hosszú távú célokról beszélünk, a következő kurta-furcsa hároméves olimpiai ciklus lebeg a szemünk előtt" - fejtette ki Nátrán Roland. - "A játékos és a szövetségi kapitány viszonyrendszerében nincsen beavatkozási lehetőség vagy szükségszerűség a szövetség más funkcionáriusai részéről."

Megemlítette: elnökként igyekezett egyeztetni a felekkel, meghallgatni az álláspontjukat, ám miután sportszakmai kérdésről van szó, felteszi a kezét és arra a sportszakemberre hagyatkozik, aki ezeket a kérdéseket eldönteni hivatott.

"A válogatott szakmai munkáját és összetételét alapvetően a szövetségi kapitány határozza meg, ezért minden ilyen esetben az ő véleményét osztom" - szögezte le, hozzáfűzve: nehéz vagy vitás esetekben elnökségi körben részletesen megbeszélik a helyzetet a szakvezetővel. Így történt ebben az esetben is, amelyben Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya - szakmai és morális okokra hivatkozva - nem számít a jövőben Pergel Szandrára. A 32 esztendős játékos ugyanakkor értetlenül áll a történtek előtt, amit a szakember személyes bosszújának érez.

Nátrán hangsúlyozta: az elmúlt olimpiai ciklus legfontosabb célja az ötkarikás kvótaszerzés, majd azt követően a tokiói szereplés volt, ez a női válogatottnál maximálisan teljesült.

"Eredményes olimpiai cikluson vagyunk túl, az eredményeket Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány hozta, aki döntését a következő, hároméves olimpiai ciklusra hozta meg" - mondta. Egyúttal leszögezte, hogy tapasztalataik azt mutatják: a szövetségi kapitány döntései sikerre vezetik a női válogatottat.

Az elnök bizakodását fejezte ki, hogy hamarosan éles verseny zajlik majd a csapattagságért, mivel az elmúlt években a nőknél ez "kikopott a gyakorlatból".

"Mindenkinek az kell legyen az üzenet, hogy ha a magatartás, a sportszerű életvitel és versenyzési mód, ezen felül a teljesítmény és a versenyeken mutatott forma arra predesztinálja a játékosokat, akkor itt mindenki bekerülhet a válogatottba." - fogalmazott.

A döntés hatással lehet Szudi Ádámra is, akivel Pergel vegyes párosban szerepelt a tokiói olimpián. Pergel Madarász Dórával megnyerte a női párosok küzdelmét az augusztusi budapesti WTT-versenyen.

Arra a kérdésre, hogy ezek a párosok változtathatók-e, az elnök azt felelte: szakmai kérdés, egyeztetni kell a partnerekkel, valamint a vegyes páros esetén mindkét nem szövetségi kapitányával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!