Birkózó Eb - Bánkuti: teljesített célok

Sport, 2019.04.11

Bánkuti Zsolt szerint a szabadfogású válogatott teljesítette az előzetesen kitűzött célokat a bukaresti Európa-bajnokságon.

"Minden jó, ha a vége jó. Nyertünk egy érmet, s bár emellett nem jött össze az előzetesen tervezett pontszerző hely is, de a szintén kitűzött három kvótát megszereztük az Európa Játékokra" - értékelt az MTI-nek a csapat felkészülését áprilisig irányító szakember, aki a kontinensviadalon Dvorák László szövetségi kapitány mellett edzőként dolgozott.

A versenyzőként 2001-ben Európa-bajnok Bánkuti hangsúlyozta, ez egy rendkívül fiatal csapat, így nem lehettek ennél vérmesebb reményeik, de bizakodásának adott hangot, hogy a későbbiekben - ha nem is a jövő évi, tokiói olimpiáig - ütőképessé válhat. Úgy vélte, az érem mellett a pontszerző hely megszerzése nüanszokon múlott, mert a 125 kilós Ligeti Dániel és a 70 kilogrammos Vida Csaba kis túlzással egyaránt eldobta magától a bronzmeccset.

"Engem jobban megviselt a vereség, mint őt" - mondta Ligeti Dániel szerdai vigaszágas találkozójáról Bánkuti arra utalva, hogy nehézsúlyú tanítványa 3-1-es előnynél lábra támadott, de akciója sikertelen volt, ezt pedig megkontrázta ellenfele, aki így győzött alig néhány másodperccel a vége előtt. - "Ennek ellenére nem neheztelek rá, ő csak birkózni akart, jobban haragudtam volna, ha intéssel kap ki, mert a végén körbe-körbe rohangál és menekül."

Bánkuti a vereség okát többek között abban látja, hogy Ligeti otthon nem találkozik hozzá hasonló képességű nehézsúlyú birkózóval, így váratlanul éri, ha valaki nem esik rögtön a szőnyegre. Hozzátette, reálisan a Haladás versenyzőjének van a legnagyobb esélye az idei egyetlen kvótaszerző versenyen, a világbajnokságon indulási jogot szerezni a 2020-as tokiói olimpiára, de ehhez nagyon össze kell őt rakni fejben. Az U23-as korosztályú, újonc Vidáról pedig úgy vélekedett, ha nem a negyeddöntőben, hanem edzőmeccsen találkozik a brit Nicolae Cojocaruval, akkor fordított eredmény születik, nála kiütközött a rutintalanság.

"Jimmy példaértékűen dolgozta végig a felkészülést, húzóembere volt az egész csapatnak az edzések során. Februárban megnyerte a franciaországi nemzetközi versenyt, az adott neki kellő lökést a folytatáshoz" - mondta Bánkuti a bravúros teljesítménnyel bronzérmes Veréb Istvánról, aki idén 86 kilóról 92-re váltott, hogy ne kelljen annyit fogyasztania. - "Külön figyelemre méltó, hogy vigaszágas mérkőzésén és a bronzmeccsen is fordítania kellett. Éppen az éremcsatán volt legösszeszedettebb és legkoncentráltabb".

A Haladás 31 éves versenyzője negyedik bronzát nyerte világversenyen: 2013-ban vb-n, ezt megelőzően pedig 2014-ben és 2017-ben Eb-n lett harmadik.

Nyáron a minszki Európa Játékokon a hat olimpiai súlycsoportban rendezik meg a birkózóversenyeket, az Eb-n Molnár József a 65, Szabó Mihály a 97, míg Ligeti Dániel a 125 kilósok között szerzett indulási jogot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!