Birkózó Eb - Galambos és Németh a nyolc között, Ligeti kikapott

Sport, 2019.04.10

A nők között az 59 kilós Galambos Ramóna és a 76 kilogrammos Németh Zsanett is könnyedén jutott nyolc közé a bukaresti Európa-bajnokság szerdai napján, viszont a szabadfogásúaknál a nehézsúlyú Ligeti Dániel kikapott a vigaszágon.

A márciusban az U23-as kontinensviadalon aranyérmes Galambos Ramóna szinte meg sem izzadt meg a negyeddöntőbe jutásért, ugyanis alig több mint egy perc után tusgyőzelmet aratott a georgiai Teona Jandagasvili felett. A PEAC versenyzője 45 másodperc után egy mögékerüléssel szerzett kétpontos előnyt, majd amikor állásból folytatódott a küzdelem, szinte azonnal hátára döntötte ellenfelét, akit aztán lent is tartott a földön, s addig kereste a megfelelő fogást, mígnem két vállra fektette riválisát és tusgyőzelmet aratott. A nyolc között az egy súlycsoporttal lejjebb kétszeres Európa-bajnok és tavaly világbajnoki ezüstérmes bolgár Biljana Zsivkova Dudova lesz az ellenfele.

Egy fokkal nehezebb dolga volt Némethnek, akinek a márciusban szintén U23-as Európa-bajnok Darija Siszterovával kellett megküzdenie. Az első percben mindketten passzívan birkóztak, de az oroszt figyelmeztették. A két éve Eb-ezüstérmes magyar egyik megindulásakor ellenfele ellépett előle, akinek ebből sikerült egy mögékerülést elérnie. Németh nem ijedt meg attól, hogy kétpontos hátrányba került és még a szünet előtt egyenlített, ugyanis riválisa mindkét lábát összefogva ledöntötte a szőnyegre. A folytatásban kijött a két versenyző közti erőkülönbség: Németh előbb egy lábra támadást kontrázott meg, majd Siszterovát átkarolva döntötte le, később pedig ismét egy lábra támadás után sikerült visszafognia, s így harmadszor is ellenfele mögé kerülnie (8-2). A hajrában az orosznak sok hiábavaló próbálkozása után sikerült eredményesen zárnia egy lábra támadást, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő (8-4). A negyeddöntőben az azeri Szabira Alijeva lesz az UTE birkózójának ellenfele.

A nap eddigi egyetlen magyar vereségét Ligeti Dániel szenvedte el. A szünetig igencsak passzív birkózást láthatott a publikum, de a bíró a magyarok háromszoros Eb-érmesét intette meg, aki a félperces akciókényszerben sem tudott pontot csinálni, így a kontinensviadalokon szintén háromszor dobogós Robert Baran került 1-0-s előnybe. A szünet után nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a bal csuklóját kissé fájlaló Ligeti, ennek köszönhetően lengyel ellenfelét is megintették, aki szintén nem tudott pontot csinálni, azaz 1-1 lett az állás. A Haladás versenyzője tovább űzte-hajtotta riválisát, akit újra megintettek, ekkor a lengyel lábra támadásánál Ligetinek sikerült visszafognia, amelyből mögékerülést ért el. A 3-1-es vezetésnél viszont türelmetlennek bizonyult a magyar birkózó, a küzdelem folytatásakor azonnal ellenfele lábára ugrott, aki kibújt a szorításból, s így ő hajtott végre mögékerülést. Az egyenlítés Barannak kedvezett, mivel övé volt az utolsó akció, Ligeti pedig hiába küzdött az utolsó másodpercekben, lengyel vetélytársa sikeresen védekezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!