Birkózó Eb - Sastin a bronzért küzdhet, Szilvássy a nyolc között, Szabó kikapott

Sport, 2019.04.12

A 62 kilós Sastin Marianna megnyerte vigaszágas mérkőzését a bukaresti birkózó Európa-bajnokság pénteki napján, így az esti programban a bronzéremért küzdhet, míg a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Szilvássy Erik győzött nyolcaddöntős meccsén, viszont a 77 kilós Szabó László a 16 között kikapott.

Magyarország egyetlen női világbajnokának szinte semmit sem kellett tennie, hogy már a találkozó elején kétpontos előnyre tegyen szert, ugyanis Asli Tugcu folyamatosan az arcába nyúlt, akit emiatt kétszer megintettek, amikor még egy perc se pörgött le az órából. A Vasas versenyzője ezt követően maga is akciót csinált, derékon ragadta ellenfelét és földre döntötte (4-0). A török a pihenőt követően sem tudott mit kezdeni a szokás szerint nagyon stabilan küzdő Sastinnal, akit szinte megmozdítani se tudott. Ahogy telt az idő egyre tanácstalanabbá vált Tugcu, így a magyar sportoló könnyedén, megerőltetés nélkül diadalmaskodott. Sastin az esti programban a svéd Moa Lena Maria Nygrennel találkozik.

Szilvássynak ugyan meggyűlt a baja Joan Danielov Dimitrovval a nyolcaddöntőben, de végül hárompontos hátrányról fordított. Az első menetben a Pénzügyőr versenyzőjét látta passzívnak a bíró (0-1), de parterhelyzetben a bolgár tehetetlen volt a szőnyegen teljesen elterülő, minél nagyobb felülettel érintkező magyarral. A második három percre nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt az U23-asként világ- és Európa-bajnok Szilvássy, de kissé óvatlan volt, mert Dimitrov átkarolta a derekát és ledöntötte (0-3). A magyar tehetség tovább ment előre, mígnem földre küldték ellenfelét is (1-3), akit kiemelt és eldobott, a bolgárok ugyan videózást kértek, mondván kibújt a fogásból a versenyzőjük, de zsűri nem adott igazat nekik (4-3). Ráadásul így ismét parterből folytatták a küzdelmet, Szilvássy pedig megismételte előző akcióját, így 6-3-mal lépett a nyolc közé.

Szabó László viszont nem bírt a szerbek klasszisával, Viktor Nemessel. Az UTE versenyzőjét mindkét menetben megintették passzivitás miatt, első alkalommal a tavaly vb-bronzérmes, két éve világbajnok ellenfele megpörgette, így Nemes 4-0-s sikerrel lépett tovább a nyolcaddöntőből.

A péntek délelőtti programban további három magyar kötöttfogású birkózó szerepel: Lám Bálint (130) a nyolcad-, Andrási József (55 kg) és Kovács Bence (63) pedig a negyeddöntőben kezd. Az esti éremcsaták során Sastin mellett az 57 kilogrammos súlycsoportban Barka Emese a döntőben az ukrán Tetjana Kittel küzd meg, amennyiben nyer, ő lesz a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!