Birkózó Eb - Torba, Lévai és Lőrincz negyeddöntős

Sport, 2020.02.10

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Zoltán, illetve a 16 között bemutatkozó Torba Erik (63 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) is bejutott a negyeddöntőbe a Rómában zajló birkózó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján. Ugyanakkor a nehézsúlyú Varga Ádám papírforma vereséget szenvedett a nyolcaddöntőben és már csak a vigaszági folytatásban bízhat.

A legjobb 16-ban a magyarok közül elsőként a tavalyi Európa Játékokon ezüstérmes Torbát szólították, aki a nem olimpiai kategóriának számító 63 kilósok között az Eb-győztes, vb-második Victor Ciobanuval csapott össze. Az esélyek talán inkább a moldovai sikerét vetítették előre, ezzel szemben Torba birkózott meggyőzőbben. Állásból egyértelműen ő volt aktívabb, riválisa intését (1-0) követően lentről két szép pörgetéssel 5-0-ra elhúzott. A második szakaszban a moldovai nagyobb erőket mozgósított, meginttette ellenfelét (5-1), lentről pedig szépen kiemelte. Eldobni viszont nem tudta, mert Torba gyönyörűen lefordult, és bár a szőnyegre visszaérve egy pörgetést nem tudott hárítani (5-3), kétpontos előnnyel kezdte az utolsó percet. A hajrában Ciobanu kockáztatott, Torba pedig gyönyörű kontraakcióból (9-3, +1 pont rossz challenge-ért) eldöntötte a meccset és 10-3-ra győzött.

Őt Varga Ádám követte, aki először szerepel nehézsúlyban (130 kg) világversenyen. Rögtön a kategória jelenlegi "királyával", a négyszeres világbajnok török Riza Kayaalppal kellett találkoznia, a meccs pedig a várakozásnak megfelelően alakult, Varga nem tudta megingatni Kayaalpot, aki 6-0-ra nyert.

Következett a 2017-es Eb-győztes, tavaly világbajnoki második, így már olimpiai kvótás Lőrincz Viktor (87 kg), aki gyakorlatilag bemelegítő meccset vívott az olasz Mirco Minguzzival. A BHSE klasszisa intés után két pörgetéssel kevesebb mint két perc után már 5-0-ra vezetett, majd egy kivitellel 7-0-ra növelte előnyét. A szünetig az olasz egy Lőrincz által vitatott kiléptetéssel szépített (1+1 pont, utóbbi rossz challeng-ért) 7-2-re, a második menetben viszont szinte meg sem tudta moccantani az erejével láthatóan spóroló magyar vetélytársát.

Lévai Zoltán zárta a magyar nyolcaddöntős sort. Az utánpótlás korosztályokban emlékezetes sikereket arató magyar a selejtezőben a vb-második svéd Kessidist verte nagy fölénnyel, a 16 között pedig még egyértelműbb győzelmet aratott a szlovák színekben versenyző Denis Horváth ellen. Lévai az első menet után 3-0-s előnyben volt egy intés, pörgetés "kombinációval", a második szakasz közepén pedig lentről nagy ívű dobással zárta le 9-0-s technikai tussal a meccset.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!