Birkózó-vb - Bajcajev könnyedén nyert, Muszukajev váratlanul simán veszített

Sport, 2022.09.17

A tavasszal Európa-bajnoki ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav sima győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe, az Eb-győztes Muszukajev Iszmail ugyanakkor elveszítette első mérkőzését, s már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

A szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriában szereplő Bajcajev a dél-koreai Szeo Min Von ellen, az esélyek alapján esélyesként lépett szőnyegre, s a mérkőzésen egyértelműen megmutatta, hogy jobb birkózó riválisánál.

Bajcajev az első menetben egy szép levitellel gyorsan előnybe került (2-0), majd a szakasz hajrájában az addig veszélytelenül küzdő riválisa kitolási kisérletét megkontrázta és mögékerült (4-0), így pedig megnyugtató előnnyel mehetett a pihenőre.

A második menet teljesen izgalommentesen alakult, Bajcajev kontrollálta a meccset, amiről mindent elmond, hogy noha a dél-koreai volt hátrányban, s neki kellettek a pontok, a bírók mégis őt látták passzívnak. Majd a rendelkezésére álló 30 másodperc alatt sem csinált akciót, így ellenfele kapott újabb pontot, és végül 5-0-ra nyer.

"Az a meccs tűzforró lesz" - mondta még pénteken Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány a Budapesten Európa-bajnoki címet nyert Muszukajev nyitómérkőzéséről. A szakember aggodalma nem volt alaptalan, az FTC kabard származású szabadfogásúja negyedik kiemeltként nehezen kaphatott volna elsőre nehezebb ellenfelet az irániak Ázsia-bajnokánál, Rahman Amuzdahalilinál, akivel a nyolc közé kerülésért küzdött meg.

A találkozót Muszukajev láthatólag a tőle megszokott tapogatozó birkózással szerette volna kezdeni, de riválisa ezt nem engedte, összakapaszkodásból keményen megrántotta, majd kivitte Muszukajevet, és 1-0-s előnybe került. Amuzdahalili stílusa a folytatásban sem feküdt Muszukajevnek, aki megállás nélkül kereste az akció lehetőségét, ám ellenfele nem adott neki esélyt. A szünetig Muszukajev hátránya egy passzivitási ponttal 2-0-ra, majd kevéssel a pihenő előtt egy újabb kivitellel 3-0-ra nőtt.

A második három perc első felében Muszukajev igyekezett szabadulni a kapaszkodásból és több biztató indítása is volt, ám az iráni remek érzékkel és tempóval rendre el tudott ugrani riválisa elöl. Az idő előrehaladtával egyre elkeseredettebb küzdelmet vívott a 2019-ben már magyar színekben vb-harmadik Muszukajev Iszmail, ám képtelen volt megingatni Amuzdahalilit. Utóbbi ráadásul az utolsó percben még egy szép kontratámadással két pontot csinált ellenfelén, Muszukajevet pedig menekülésért újabb egy ponttal büntettek, így 6-0-s vereséget szenvedett.

"Sajnos nem tudott mit kezdeni az iráni stílusával, aki egyszerűen nem engedte birkózni, folyamatosan tette a kart, kapaszkodott. Sajnálom" - értékelt röviden a kapitány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!