Birkózó-vb - Olejnik Pavlo elveszítette a bronzmeccset, ötödik lett

Sport, 2018.10.23

Olejnik Pavlo óriási csata végén elveszítette a bronzmérkőzést, így az ötödik helyen végzett a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokságon.

Az ukrajnai születésű, honosított sportoló a kedd esti helyosztón az olasz színekben versenyző Abraham de Jesus Conyedo Ruano ellen lépett szőnyegre, akivel hatalmas csatát vívott.

A 29 éves Olejnik hétfőn a nyolcaddöntőből meccs nélkül jutott tovább, majd a negyeddöntőben másfél perc sem kellett neki, hogy legyőzze kanadai riválisát, a címvédő Kyle Snyder elleni elődöntőt pedig 3-0-ra veszítette el.

A keddi bronzcsatát az olasz kezdte aktívabban, Olejnik viszont szépen hárította a támadásait. A jó védekezés örömmel töltötte el a több ezres hazai publikumot, a bírók viszont passzivitásért megintették őt. Ezek után a még ukrán színekben Európa-bajnok, kétszeres vb-harmadik magyarnak 30 másodperce volt, hogy akciót csináljon, s ő ki is vette riválisa lábát, ám az olaszt nem tudta levinni, így a szünetben Conyedo Ruano vezetett 1-0-ra.

A második szakaszban Olejnik a korábbiaknál sokkal aktívabb volt, ám most az olasz mutatta meg, hogy a legnehezebb helyzetekből is ki tud bújni, viszont egy idő után ő sem kerülte el az intést, majd a büntetőpontot.

Az 1-1 már Olejniknek volt jó, így az olasz lendült támadásba. Egy szőnyegszéli helyzetnél viszont Olejnik el tudott táncolni a kilépés elöl, majd visszatámadott és kiléptette ellenfelét. Kevesebb mint egy perc volt már hátra, amikor a magyar 2-1-re átvette a vezetést, a hajrában viszont riválisa még egy energikus támadást indított, nagy erőkkel terelte a zónába ellenfelét, aki megint szépen mozgott el, ám ha centikkel is, de kilépett.

A 2-2 már az olasznak volt kedvező a később szerzett pont miatt, Olejniknek pedig már nem maradt ereje egy újabb sikeres támadáshoz, így magyar színekben vívott első vb-jét az ötödik helyen zárta.

"Mindig szörnyű veszíteni, de ilyen kis különbséggel még inkább" - mondta rendkívül csalódottan Olejnik Pavlo, aki annyit még hozzátett, élvezte, hogy a közönség támogatta őt.

"Nagyon jól felépített mérkőzés volt, amely egy nüánszon, egy kilépésen múlt, az is csak néhány centi volt. Szinte már kezünkben volt a bronz, de elvitték. Az viszont látható, hogy Pavlóval jó vásárt csináltunk, ezt bizonyította" - értékelt az MTI-nek Gulyás István szövetségi kapitány, aki viszont csalódott volt, hogy a hazai vb-n egyetlen szabadfogásúnak sem sikerült dobogóra állnia.

Olejnik a magyar szabadfogású csapat egyetlen pontszerző helyezését érte el. Rajta kívül a tízfős csapatból csak Ligeti Dániel (125 kg) tudott meccset nyerni, ám ő is csak egyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!