Birkózó-vb - Vitek és Szél sem jutott nyolc közé

Sport, 2022.09.12

A kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában szereplő Vitek Dáriusz és a nők 62 kilós kategóriájában érdekelt Szél Anna is elveszítette nyolcaddöntőjét, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

A tavaszi budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes Vitek könnyed tusgyőzelemmel kezdte karrierje első felnőtt világbajnokságát, melynek nyolcaddöntőjében a litván Mantas Knystautasszal csapott össze, aki majd egy fejjel magasabb nála.

A BHSE nehézsúlyú U23-as Eb-győztese nemcsak magasságban, de súlyban is lényegesen kisebb a litvánnál, aki az első másfél percben valamivel meggyőzőbben birkózott Viteknél, így a magyarnak kellett partarhelyzetben lemennie (0-1), ami döntőnek bizonyult. Knystautas ugyanis jól össze tudta fogni ellenfelét és kétszer is megpörgette (0-5), jelentős előnyét pedig biztosan őrizte a szünetig, majd azt követően is jól állt a lábán. Vitek Dáriusz a második szakasz első felében egy alkalommal lentről próbálkozhatott (1-5), de fejlefogásból nem tudott akciót csinálni, ahogy később állásból sem volt képes eredményes támadásra.

Előzetesen Vitek sikerében lehetett bízni, Szél Anna esetében viszont nem ez volt a helyzet, ugyanis a tavaly vb-harmadik, mindössze 19 éves japán Ozaki Nonoka várt rá, aki idén már - U20-as vb-címe mellett - a felnőtteknél nyert Ázsia-bajnokságot úgy, hogy a kontinensviadalon a legszorosabb meccsén 9-1-re győzött.

A mérkőzés a várt eredményt hozta, a villámgyors és rendkívül energikus japán birkózó néhány másodperc után levitte riválisát (0-2), majd félperccel később újra sikeresen támadott lábra (0-4), közben orsóba fogta Szél lábát, megbillentette (0-6) és - még a meccs első percének végén - tusba szorította.

Vitek és Szél, illetve a kötöttfogásúak 60 kilogrammos kategóriájában szintén a nyolcaddöntőben vesztes Kecskeméti Krisztián még a vigaszági folytatásban bízhat.

Hétfőn még egy magyar érdekeltségű mérkőzés van programban: Lévai Tamás a bronzéremért lép szőnyegre a 82 kilogrammosok között az azeri Rafig Huseynov ellen. A helyosztók 18 órakor kezdődnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!