Csampa Zsolt: stabil helyzetben és elegendő felkészülés után lesznek újra nemzetközi vívóversenyek

Sport, 2020.05.13

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke szerint csak akkor rendeznek újra rangos nemzetközi versenyeket, amikor a világ minden pontján stabilizálódott a koronavírus-helyzet, és elegendő idő jut a felkészülésre.

"A nemzetközi szövetség a fair play szellemében gondolkodik - hangsúlyozta Csampa Zsolt az MVSZ oldalán megjelent interjúban. - Elsőként természetesen az olimpiai kvalifikációt fogják lezárni, majd össze kell állítani egy olyan versenynaptárt, amely ezt követően érdemi állomásokkal elvezet Tokióig. Ez nagy és nehéz feladat."

A szövetség vezetője a saját programjuk kialakítását illetően jelezte: nekik a FIE naptárához kell alkalmazkodniuk.

"Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a nemzetközi szövetség illetékeseivel, készülünk, de egyelőre felesleges lenne dátumokkal dobálóznunk. Ugyanakkor a hazai vívóélet újraindításán javában dolgozunk" - mondta.

Emlékeztetett rá, hogy a válogatott edzéseket felfüggesztő elnökségi döntés jelenleg még érvényben van.

"Most készítjük elő a feloldás mikéntjét, ezt fogja az elnökség megtárgyalni, és amennyiben elfogadja, akkor ennek megfelelően, lépésről lépésre megkezdjük a központi munkát. Az egyéni felkészülések a kormányhatározatnak megfelelően a múlt héten természetesen elkezdődhettek. A legfontosabb azonban továbbra is a teljes biztonság, ez felülírja a sportcélokat." - fogalmazott.

Csampa Zsolt felidézte, hogy a leállás egy hosszú sorozat vége előtt történt, az egyéves olimpiai kvalifikációs időszakból minden fegyvernemnek egyetlen versenye maradt el, az utánpótlásnak pedig az évadzáró kadet és junior világbajnokságát halasztották későbbre.

"Ha ebből a szempontból tekintjük a koronavírus miatti leállást, akkor súlyos következményei nem lehetnek. Mivel az olimpiát egy évvel elhalasztották, így az elmaradás könnyen pótolható, és a hírek alapján tervezik a korosztályos világbajnokság őszi megrendezését is. Másfelől szakmailag természetesen komoly feladat a kiesett időszak pótlása, sportszakembereink ezen javában dolgoznak" - hangsúlyozta.

Az MVSZ-elnök szerint a tokiói célokon nem kell módosítani.

"Jelen állás szerint két fegyvernemben, férfi kardban és női tőrben kvalifikálta magát a magyar csapat. Másik kettőben, férfi párbajtőrben és női kardban az utolsó versenyen dől el, hogy ott lesz-e Tokióban a válogatott. Női párbajtőrben és férfi tőrben egy egyéni induló kvótaszerzésére van esély. Ha arra gondolunk, hogy nyolc éve, Londonba nem jutott ki magyar csapat, négy esztendővel ezelőtt, Rióban pedig egy fegyvernem kvalifikálta magát csapatban, akkor könnyen megállapítható a fejlődés. De természetesen nem értünk az utunk végére, és ezt a fiatalok és az idősek egyaránt pontosan tudják. A halasztást bizonyosan nem volt egyszerű megemészteni, ám ezen már rég túl vagyunk. Keressük a jelen körülmények közötti optimális utat, változatlan célkitűzés mellett" - összegzett Csampa Zsolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!