TV műsor

Cselgáncs Eb - Nem termett babér a magyaroknak

Sport, 2021.04.17

A szombati versenynapon érdekelt mind az öt magyar helyezetlenül zárt a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

A 73 kilogrammos férfiaknál az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós - aki 40 évesen a 18. Eb-jén szerepelt - a 32 között Roope Korhonennel került szembe. A ceglédiek büszkesége hozta a szokásos aktív, kezdeményező formáját, a finn pedig sorra kapta az intéseket. Az elsőt azért, mert nem vette fel a fogást, a másodikat lehúzásért, majd 2:50 perc elteltével a bíró kiosztotta neki ugyanezért a harmadikat is, ami már a leléptetését jelentette.

A háromszoros Európa-bajnok Ungvári ezt követően a török Bilal Cilogluval akaszkodott össze, és előbb lehúzásért, majd kilépésért figyelmeztették őt. A mérkőzésvezető három percnél váratlanul páros intést osztott ki passzivitás miatt, ami Ungvárinak már a harmadik volt, így ellenfele jutott tovább.

Öccsnek, a 81 kilósoknál szereplő Ungvári Attilának ugyancsak két mérkőzés jutott a Pavilhao Atlanticóban. Az Eb-harmadik magyar alaposan megküzdött a spanyol Maria Jose Mendiolával, az aranypontig tartó hosszabbításban mindketten már két intésnél tartottak. A ráadásból bő egy perc telt el, amikor az olimpiai kvótás helyen álló Ungvári egy belső horogdobással földre vitte ellenfelét, és vazaarival nyert. A 16 között az Eb-ezüstérmes belga Sami Chouchi következett, s ez a találkozó sem ért véget a négyperces mérkőzésidőben. A hosszabbításból 2 perc 20 másodperc pergett le, amikor a bíró passzivitásért harmadszor is intette a 32 éves magyart, ezzel befejeződött a küzdelem.

Súlycsoporttársa, az MTK-s Tóth Benedek számára két percig tartott a portugáliai kontinenstorna, amikor az osztrák Shamil Borchashvili a hátára fordította és leszorította őt, majd ipponnal nyert.

A nőknél 63 kilóban Varga Brigitta balszerencséjére rögtön a kategória nagyágyújával, a szlovén Tina Trstenjakkal került szembe. A 19 éves magyar remekül állta a sarat olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok riválisa ellen, aki csak a meccs hajrájában tudta leszorítani őt, és ippongyőzelmet aratott.

A 70 kilósoknál a 2016-ban Eb-bronzérmes Gercsák Szabina a 32 között a görög Eliszavet Telciduval csapott össze, akit 32 másodperccel a vége előtt egy belső horogdobásra kapott ipponnal vert. A folytatásban azonban a DVTK dzsúdósát megállította a hazai csarnokban szereplő Barbara Timo, aki 24 másodperccel a dudaszó előtt egy "döcögősen" kivitelezett dobásra vazaarit kapott, majd megőrizte előnyét.

A vasárnapi zárónapon négy magyar lép tatamira Lisszabonban, ahol a 11 fős küldöttség - az 52 kilós Pupp Réka pénteki harmadik helyével - egy bronzéremnél tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!