Cselgáncs-vb - Kiestek a magyarok a csapatversenyben

Sport, 2021.06.13

A magyar válogatott 4-2-re kikapott az üzbégektől vasárnap a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A budapesti seregszemle zárásaként kerül sor a vegyescsapatok versenyére, ez a szám már szerepel az idén nyárra halasztott tokiói játékok programjában. A csapatversenyen - amelynek vb-győztese átszámítva 25 millió forintot kap - hat-hat fő küzd meg egy-egy mérkőzésen, három férfi (73, 90 és +90 kg) és három női (57, 70, +70 kg) súlycsoportban. Ha az egyik fél 4-0-ra elhúz, akkor a hátralévő, tét nélküli meccseket már nem kell megvívni, 3-3-nál pedig kisorsolják a döntő mérkőzés párosítását.

A vb utolsó napján 15 válogatott volt érdekelt, hazai részről Kármán Andrea (57 kg), Gercsák Szabina (70 kg), Szigetvári Mercédesz (+70 kg), Szabó Frigyes (73 kg), Sáfrány Péter (90 kg) és Sipőcz Richárd (+90 kg) indult harcba az üzbégek ellen. A magyarok annak tudatában léptek tatamira, hogy ha legyőzik az üzbégeket, akkor a nyolc között a brazil vagy a kazah csapat vár rájuk.

Az üzbég kapitányi székben a sportág legendás alakja, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok görög Iliasz Iliadisz ült, aki 2019 óta az ázsiai ország szakvezetőjeként dolgozik.

Az olimpiai kvótás helyen álló hét dzsúdóst nélkülöző magyar együttesből Szigetvárié lett az első meccs, a bajai versenyző kétszer is vazaarit érően vitte földre Iriskon Kurbanbajevát, és máris 1-0-ra vezettek a magyarok. Az előny nemsokára megduplázódott, mivel a szintén nehézsúlyú Sipőcz több kiemelés és egy törölt ippon után, a hosszabításban válldobással nyert (2-0) Muzaffarbek Turobojev ellen. Kármán viszont nem bírt Sukurjon Aminovával, vazaarival kikapott (2-1), mint ahogy Szabó Frigyes is. Az UTE dzsúdósa nyolcperces mérkőzést vívott, a végére teljesen elkészült az erejével, és Obidhon Nomonov egy belső combdobással győzött (2-2).

Gercsák következett, akit fél perc elteltével vazaarit érően dobott el Gulnoza Matnyazova, majd az üzbég megőrizte előnyét a gongszóig (2-3). Sárfány Péter egyenlíthetett volna, de a találkozó derekán Sermuhammad Dzsandrejev megkontrázta az indítását, és vazaarit kapott, amely végül elegendőnek bizonyult számára a győzelemhez (2-4.)

Ezzel a magyar válogatott nem jutott negyeddöntőbe, és helyezetlenül zárta a vegyes csapatversenyt.

A vasárnap záruló vb-n - amely a kvalifikációs sorozat utolsó és idei legfontosabb állomása - 131 ország mintegy 700 dzsúdósa verseng.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!