Davis Kupa - Balázs és Valkusz sem egészséges a frankfurti selejtező előtt

Sport, 2018.12.20

A magyar férfi teniszválogatottból Balázs Attila és Valkusz Máté sem várja egészségesen a németek elleni februári Davis Kupa-selejtezőt.

Köves Gábor kapitány csütörtökön félnapos összetartást vezényelt a keretnek, melynek során a Nemzeti Edzés Központban (NEK) közös gyakorlással, majd karácsonyi csapatvacsorával hangolt a Balázs Attila, Valkusz Máté, Piros Zsombor, Nagy Péter, Borsos Gábor összetételű válogatott.

"Eredetileg csak egy évzáró vacsorában gondolkodtunk, de aztán jött az ötlet, hogy ha már mindenki itt van, akkor csinálhatnánk egy átmozgató edzést. Mindenki játszik mindenkivel, örülnek egymásnak a srácok, jól érzik magukat, mivel amúgy külön edzenek egymástól" - mondta az MTI-nek Köves Gábor, miközben éppen Piros Zsombor váltott kemény labdameneteket Nagy Péterrel. A kapitány kifejtette, a Davis Kupa-hét elején már rendelkezésre áll a frankfurti csarnok, ott ismét teljes létszámban edzhet majd a csapat, de igény esetén addig is lehetnek kisebb összetartások.

"Sajnos Máté és Attila sem százszázalékos, és ettől függetlenül is nagyon nehéz párharcra számítok, mert a németek hat-hét top 100-as játékossal rendelkeznek, ráadásul Alexander Zverev a világ legjobbjai között van már. Nagy dolog, hogy idáig eljutottunk, meglátjuk, milyen csapattal tudunk kiállni. Talán segíthet, hogy már csak két nyert szettre mennek a mérkőzések, de irreális lenne azt gondolni, hogy túl sok esélyünk lenne idegenben a németek ellen" - fejtette ki a szakvezető.

A szövetséggel zajló vitája miatt a válogatottságot lemondó Fucsovics Mártonról - aki 36. helyével a legjobb magyar férfi teniszező - Köves Gábor annyit mondott, hogy felkérte őt a részvételre, a döntés a játékos kezében van, és az ajtó az utolsó pillanatig nyitva áll.

"Én beválogatom a csapatba, az biztos" - tette hozzá.

Az ATP-rangsorban 244. Valkusz Máté kissé letörten ült a pálya mellett, a régóta mononukleózissal küszködő fiatal játékos hetek óta nem tud rendes edzésmunkát végezni.

"Nagyjából tízszázalékos állapotban vagyok, megint visszaköszönt a betegség. Ráment az egész alapozásom, már le is mondtam a januárra tervezett első két versenyemet. Gyengeséggel, fáradtsággal, motiválatlansággal küzdök, most húsz perc ütögetéstől rosszul lettem" - sorolta Valkusz Máté, aki egyelőre nem bocsátkozott jóslatokba a jövőt illetően. "Remélem, hogy pár héten belül jobban érzem magam, és rendesen tudok edzeni" - mondta.

A lábsérüléssel bajlódó Balázs Attila úgy vélekedett, hogy februárra minden bizonnyal hadra fogható lesz:

"Júliusban fájdult meg a lábam, és még mindig nem panaszmentes. Próbálok pozitív maradni, gyógytornázom, erősítek, ezzel együtt csoda lenne, ha már januárban tudnék versenyezni" - jelentette ki a világranglista 189. helyezettje.

A tavaly junior Australian Open-bajnok Piros Zsombor viszont egészségesen és elszántan várja a 2019-es évet.

"Még öt napig tart az alapozás, amelyet teljes intenzitással csinálok végig. Utána 27-én kéthetes túrára indulok, melynek során Hongkongban és Vietnamban versenyzek, majd a Davis Kupa után remélhetőleg megkapom a szabadkártyát a budapesti challenger-tornára" - mondta az idény első hónapjairól a 19 éves teniszező, aki a 385. helyen áll.

A folytatásról szólva Piros közölte, ha jól sikerül a rajt, akkor challenger-versenyeken megy tovább, ha viszont nem, akkor kisebb future-tornákról próbálja meg bebiztosítani helyét a challengereken.

"Egy év múlva szeretném magamat a legjobb 150-ben látni, ez egy nagy álom, de szerintem megvalósítható" - tette hozzá.

A válogatott február 1-jén és 2-án lép pályára a frankfurti Davis Kupa-selejtezőben, amelynek győztese részt vehet novemberben a 18 csapatos DK-döntőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!