Decemberben lesz a súlyemelő-világbajnokság és az IWF-elnökválasztás

Sport, 2021.09.10

A súlyemelők idei világbajnokságát december 7. és  17. között az üzbég fővárosban rendezik meg, s ugyancsak Taskentben tartják a sportági világszövetség (IWF) elnökválasztó kongresszusát december 20-án és 21-én.

A dátumokról és a helyszínről az IWF elnöksége döntött. A szövetség honlapján közzétett határozat nem szól arról, hogy a korábban az idei vb-színhelynek választott Peru helyébe mért lépett Üzbegisztán, az IWF ideiglenes elnöke, Michael Irani csupán azt hangsúlyozta, hogy az üzbégek házigazdaként már sokszor bizonyítottak.

"A 2021-es junior súlyemelő-világbajnokságot májusban sikeresen rendezték meg Taskentben, csakúgy, mint az Ázsiai Súlyemelő Szövetség 2021-es kongresszusát és az Ázsia-ajnokságot" - írta, hozzáfűzve a decemberi vb-t és kongresszust illetően, hogy "miközben a járvány hatása még érezhető, a legfontosabb prioritásunk továbbra is az, hogy biztonságos és egészséges körülményeket biztosítsunk minden érintett számára".

Az IWF augusztus végén fogadta el új, a szervezet reformját tartalmazó alapszabályát, amelyet a katari kongresszuson a képviselt 133 tagország küldöttei több mint kilencven százalékban szavaztak meg. A változásokat hónapok óta követelte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is, amely kilátásába helyezte, hogy a mindenekelőtt az ismétlődő doppingügyek, a korszerűtlen irányítás jellemezte súlyemelés lekerülhet a 2024-es párizsi olimpia műsoráról.

Általános megítélés szerint az új "alkotmány" jóváhagyása hosszú ideje az első jelentős fejlemény az IWF életében, amelyet állandósult állóháború jellemzett a reformerek, és a pozícióihoz ragaszkodó régi vezetés tagjai között. Az elnökségnek jelenleg is egyharmada - jelesül hét személy - olyan nemzeti szövetséget képvisel, amelyekben visszatérően magas a doppingesetek száma, az új alapszabály értelmében ilyen tagjai a jövőben nem lehetnek az IWF vezető testületének.

Az alapszabály átalakítása az eddigi gyakorlattal szemben befolyáshoz juttatja magukat a súlyemelőket a sportág irányításában, három helyet is biztosítva a sportolóknak a majdani elnökségben. Az elfogadott dokumentum támogatja a nemek közötti egyenlőséget, és az IWF-től független, külső felügyeletet garantál a minden korábbinál hatékonyabb doppingellenes fellépésben.

Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, tavaly áprilisban azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben. A NOB égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) idén júniusban bűnrészességet és manipulációt rótt fel Aján Tamásnak, több más IWF-vezetővel egyetemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!