Dohai tenisztorna - Fucsovics nagy csatában jutott a negyeddöntőbe

Sport, 2021.03.10

Fucsovics Márton szetthátrányból fordítva legyőzte a dél-afrikai Lloyd Harrist, és bejutott a negyeddöntőbe az 1,1 millió dollár (333 millió forint) összdíjazású dohai keménypályás férfi tenisztornán.

A világranglista 46. helyezettje vasárnap még döntőt vívott Rotterdamban, ennek ellenére kedden a dohai nyitókörben magabiztosan verte a szerb Dusan Lajovicot (27.). A szerdai folytatásban meglepetésre nem a háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinka (20.) állt a háló túloldalán, ugyanis a svájci klasszis nagy csatában kikapott a selejtezőből indult Harristől.

A magyar és a dél-afrikai játékos eddig egyszer találkozott, 2019-ben a kínai Csengtuban az ellenfél nyert három szettben.

A második csata előtt a helyi műsorközlő is kiemelte, hogy a nyíregyházi teniszező - aki sorozatban harmadszor szerepel Dohában - kiváló formában van, és az elmúlt 11 napban hét meccset nyert meg. A centerpályán Roger Federer mérkőzése után még foghíjasabbá váltak a járvány miatt amúgy sem zsúfolt lelátók, ugyanakkor pandémia előtti időket idézte, hogy számítógép helyett vonalbírók segítették a mérkőzésvezető munkáját.

A nyíregyházi teniszező második adogatógémjében bréklabdát hárított, ám 3:3-nál ez már nem sikerült neki, mert az ATP-rangsor 84. helyén álló rivális kiélezett helyzetekben extrákat ütött. Mivel a 24 éves Harris szervái érinthetetlennek bizonyultak, 41 perc elteltével Fucsovics szetthátrányba került.

A második felvonás stabil adogatójátékokkal kezdődött, egyikük sem jutott el bréklabdáig, mígnem a 29 éves magyar - aki egy ízben a nap ütését bemutatva láb közül ütött nyerőt - 5:5-nél meccslabdával felérő bréklabdát védett ki. A játszmát lezáró rövidítésben Fucsovics 1-3-ról 5-3-ra fordított, majd két remek röptével lezárta a szettet, és kiegyenlített. A fokvárosi teniszező dühében messzire elhajította ütőjét.

Száz perc után kezdődhetett a döntő játszma, melyre a 196 centis Harrisben elpattanhatott valami, mivel az első 13 labdamenetet elvesztette. A magyar Davis Kupa-válogatott vezére hamarosan 4:0-nál tartott, innen pedig már nem engedte ki a kezéből a meccset a megroggyant Harris ellen. A találkozó 2 óra 10 percig tartott.

Fucsovicsra a csütörtöki negyeddöntőben ismét az orosz Andrej Rubljov vár, akitől vasárnap kikapott a rotterdami fináléban, és akinek azóta mérkőzést sem kellett játszania. A harmadik helyen kiemelt orosz címvédőként érkezett Katarba.

A magyar játékos a pályán adott nyilatkozatában elsőként a győzelmek hátteréről beszélt:

"Erős vagyok fizikálisan, de keményen megdolgoztam ezért. Az elmúlt hónapokban mentálisan is sokat fejlődtem, és néhány fontos győzelem után elhittem, hogy magasabbra is kerülhetek a ranglistán. Most már kicsi, de fontos meccseket is megnyerek. Rubljov az egyik legkeményebb ellenfelem, de pillanatnyilag csak arra tudok gondolni, hogy rendesen kialudjam magam. Holnap felkelek és alaposan felkészülök ellene" - összegzett Fucsovics Márton.


Eredmények, nyolcaddöntő:

---------------------------
Fucsovics Márton-Llyod Harris (dél-afrikai) 4:6, 7:6 (7-5), 6:2

korábban:
Thiem (osztrák, 1.)-Karacev (orosz) 6:7 (5-7), 6:3, 6:2
Federer (svájci, 2.)-Evans (brit) 7:6 (10-8), 3:6, 7:5
Shapolavlov (kanadai, 4.)-Pospisil (kanadai) 7:5, 6:4
Fritz (amerikai)-Goffin (belga, 6.) 6:1, 5:7, 7:6 (11-9)
Baszilasvili (georgiai)-Dzsaziri (tunéziai) 6:2, 6:2
Rubljov (orosz, 3.)-Gasquet (francia) játék nélkül
Bautista-Agut (spanyol, 5.) - Bublik (kazah) 6:4, 6:3
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!