Férfi kézilabda Eb - Csapatnyi hiányzó a magyaroknál - ELŐZETES

Sport, 2020.01.08

Csapatnyi játékos hiányzik a csütörtökön kezdődő olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságra utazó magyar válogatott keretéből, így pedig már a középdöntőbe jutás is nagy bravúrnak számítana.

Két irányító, Lékai Máté és Juhász Ádám, a balátlövő Bodó Richárd és a jobbátlövő Ancsin Gábor sérülés miatt nem léphet pályára a január 26-ig tartó norvég-svéd-osztrák közös rendezésű tornán. További két irányítóra, Faluvégi Rudolfra és Császár Gáborra, valamint a balátlövő Jamali Imanra és a beálló Schuch Timuzsinra más - vélhetően taktikai - okok miatt nem számít a Gulyás István, Nagy László és José María Rodríguez Vaquero alkotta új szakmai stáb. A 18 fős keret tagjai közül hét játékosnak ez lesz az első felnőtt világversenye.

A szerb-magyar kettős állampolgárságú balszélső, Sunajko Stefán a sportági szabályok értelmében először nyár végén szerepelhet magyar színekben.

A magyarok négy évvel ezelőtt, a lengyelországi torna csoportkörének első fordulójában nyertek legutóbb mérkőzést Európa-bajnokságon. Utána öt vereség következett, két esztendővel ezelőtt Horvátországban pedig mindhárom meccsét elveszítette a magyar válogatott.

Az európai szövetség (EHF) honlapjának előzetese rávilágít, hogy Lékai Máté hiányában a magyaroknak nemcsak új csapatkapitányt kell találniuk, hanem új vezéregyéniségre is szükségük van a támadások szervezéséhez. A keret tele van fiatal, de némi tapasztalattal már rendelkező játékosokkal, akik leginkább a következő, 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra érhetnek be, idén még a rutinszerzés és a tanulás a legfontosabb feladatuk.

A szervezők a horvátok, az osztrákok, a németek, a norvégok, a dánok és a svédek esetében figyeltek arra, hogy adott csapat hazai pályán, vagy az országához legközelebbi városban szerepelhessen, ezzel jelentősen megkönnyítették az útra kelő szurkolók dolgát. A magyaroknak nem kedveztek ezzel, így nem Bécsben vagy Grazban szerepelnek, hanem a svédországi Malmőben.

Az E csoport tagjai, vagyis az ellenfelek közül kiemelkedik az olimpiai és világbajnoki címvédő Dánia, amelyet az EHF szakértői a torna legfőbb esélyesének tartanak. Indoklásuk szerint Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány immár kizárólag a válogatottra összpontosít, hiszen távozott a német Rhein-Neckar Löwen vezetőedzői posztjáról. A játékoskeretén nem kellett sokat változtatnia a tavalyihoz képest, ezúttal is Mikkel Hansen, René Toft Hansen, Rasmus Lauge Schmidt, Niklas Landin és Magnus Landin lesznek a kulcsemberek.

Végső győzelme esetén a dán válogatott lesz a harmadik, amely egyidejűleg mindhárom nagy nemzetközi tornán címvédőnek mondhatja magát. Ez eddig csak a franciáknak sikerült 2008 és 2012 között.

A magyarok hétfőn találkoznak a dánokkal, de előtte, szombaton Oroszország ellen kezdik az Európa-bajnokságot. Eduard Koksarov szövetségi kapitány keretében ott van a Szeged irányítója, Dmitrij Zsitnyikov, valamint hat játékos - köztük a volt szegedi Szergej Gorbok - a Bajnokok Ligája-címvédő északmacedón Vardar Szkopje együtteséből. A magyar csapat utolsó csoportellenfele jövő szerdán Izland lesz, amelynek szűk keretébe némi meglepetésre nem került be a Szeged balszélsője, Stefan Sigurmannsson.

A csoportból az első két helyezett jut tovább, és mivel az eddigi 16-ról 24-re emelték a létszámot, a középdöntőben újabb négy meccs vár a csapatokra, és az első két-két csapat folytathatja az elődöntőben.

A selejtezősorozatot csak a németek teljesítették százszázalékos mérleggel, mellettük az öt győzelemmel és egy döntetlennel záró magyarok és horvátok maradtak veretlenek. A magyar együttes három edzőmérkőzést játszott január elején: Ausztriát 31-26-ra, Csehországot 27-24-re legyőzte, majd a csehekről 31-22-re kikapott.

A kontinenstorna rendkívül fontos állomása az olimpiai és a világbajnoki kvalifikációnak is. Az Európa-bajnok kijut a nyári, tokiói olimpiára, a további két legjobban szereplő csapat pedig - a korábban olimpiai kvótát, vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül - ott lehet a selejtezőtornán. A lehetőségek a kontinensbajnoki sorrend alapján szállnak tovább. A magyar válogatott akkor vehetne részt az áprilisi selejtezőtornák egyikén, ha Dánián, Norvégián, Franciaországon, Németországon, Svédországon, Horvátországon és Spanyolországon kívül legfeljebb egy csapat előzné meg.

A 2021-es egyiptomi világbajnokságot is emelt létszámmal, 32 csapattal - köztük jelen állás szerint 14 európaival - rendezik meg, emiatt az EHF változtatott a selejtezők megszokott lebonyolításán. Bevezetik a vb-középselejtező fogalmát, ezen az európai vb-előselejtező négy csoportgyőztese vesz részt, valamint azok a csapatok, amelyek szerepeltek az Európa-bajnokságon, azonban nincs olimpiai kvótájuk, vagy olimpiai selejtezős helyük. A válogatottakat párokba sorsolják, és áprilisban megmérkőznek egymással. Az innen továbbjutó öt együttes részt vehet a szokásos júniusi vb-selejtezőkön, ahol ugyancsak oda-visszavágós alapon játszanak a csapatok.

A 14. férfi Európa-bajnokság erősorrendjében a dánokat Franciaország, Svédország, az Eb-címvédő Spanyolország, Norvégia és Németország követi.

A tornán nem csak a három házigazda és a 24-es létszám lesz az újítás, ugyanis az elődöntőket és a helyosztókat a stockholmi Tele2 Arenában rendezik. A labdarúgó-stadion több mint 22 ezer néző befogadására lesz alkalmas a kézilabdameccseken, így megdőlhet az eddigi Európa-bajnoki csúcs, amit a 2012-es szerb-horvát elődöntőn regisztráltak, a belgrádi Kombank Arenában 20 ezren voltak a lelátókon.

A férfimezőnyben eddig még senkinek nem sikerült játékosként és szövetségi kapitányként Európa-bajnoki címet nyernie. Erre az idei tornán a francia Didier Dinart-nak és a szlovénokat irányító svéd Ljubomir Vranjesnak van esélye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!