Férfi kézilabda NB I - A válogatottéhoz hasonlít majd az FTC új játékstílusa

Sport, 2022.07.16

Pásztor István vezetőedző és Nagy Bence balátlövő szerint is a magyar válogatottakéhoz hasonlít majd a Ferencváros férfi kézilabdacsapatának új játékstílusa.

Az FTC már január közepén bejelentette, hogy Horváth Attilát idén nyáron Pásztor váltja az edzői poszton. A csapat sajtónyilvános edzésén a korábbi 215-szörös válogatott játékos az MTI-nek elmondta, az év eleje óta a Ferencváros mérkőzéseinek többségét a helyszínen, a többit pedig felvételről látta, és próbált összeállítani olyan vágott anyagokat, amelyeket fel tud használni a későbbiekben.

Pásztor a közelmúltban a Pénzügyőr SE szakmai vezetőjeként, a férfi ifjúsági válogatott edzőjeként, valamint televíziós szakkommentátorként is tevékenykedett, ám nyártól mindhárom állását feladta.

"NB I-es edzőnek lenni egész embert kíván, pláne olyan szinten, amit a Fradi képvisel, hiszen folyamatosan készülni kell a mérkőzésekre és az edzésekre is. Ebbe nem fér bele semmilyen másod- vagy harmadállás, szerintem úgy nem lehet jól csinálni, ha az embernek máshol járnak a gondolatai" - nyilatkozta.

Elárulta, a nyári játékosmozgások már az ő szakmai véleménye szerint alakultak. Mint kifejtette, szeretett volna két különböző típusú és testfelépítésű kapust, a szlovák válogatott Marián Zernovic helyére ezért igazolták a 21-szeres válogatott Borbély Ádámot.

"Úgy gondoltam, nagyobb szerepet adok egy volt junior válogatott magyar irányítónak, mint Bozo Andjelicnek, aki egy kitűnő játékos, mégsem az a lelkületű kézilabdázó, akire számítanék" - folytatta Pásztor.

Hozzáfűzte, a jobbátlövő poszton kellett valaki, aki a "Fradi szupertehetségét", Ónodi-Jánoskúti Mátét kisegíti és tehermentesíti, ez pedig a Tatabányáról érkezett hetvenszeres válogatott Balogh Zsolt lett, akinek szüksége volt megújulásra és új impulzusokra, ezért pozitívan állt a kérdéshez, hiszen szeretne még magas szinten játszani.

A nyári utánpótlás Európa-bajnokságok miatt Ónodi-Jánoskúti, Imre Bence és Csörgő Kristóf egyelőre hiányzik a csapat edzéseiről, de az új vezetőedző szerint ez nem jelenthet nehézséget számukra, mert "junior és ifjúsági válogatott játékosokkal is dolgoztam a közelmúltban, és a válogatottak munkájához illeszkedik az az elképzelés, amit szeretnék meghonosítani a Ferencvárosnál".

Kifejtette, igyekszik minél előbb kialakítani azt a rendszert, amely már létezik az elképzelés szintjén.

"Már beszélgettünk róla, volt taktikai megbeszélés, vagyis elméleti képzés. Úgy látom, vevők rá és érdekli őket" - közölte Pásztor. Csapata az előző idényben negyedik lett az élvonalban, ennek köszönhetően elindulhat az Európa-liga selejtezőjében. Az első forduló sorsolását kedden rendezik.

A tréner hangsúlyozta, a következő szezonban is az lesz az elvárás, hogy európai kupaindulást érő helyen végezzenek a bajnokságban.

"Természetesen van egy építkezési fázis, amin túl kell esni. Megpróbáljuk integrálni a múltbeli jó dolgokat, és amellé hozzátenni azokat, amiket én szeretnék" - nyilatkozta.

A Veszprém és a Balatonfüred korábbi kiváló balszélsője leszögezte, tiszta viszonyokat szeretne, mert számára játékosként mindig az volt a legfontosabb egy edzővel kapcsolatban, hogy legyen tiszta a kommunikáció a szakmai kérdésekben.

"Két ugyanolyan szituációt ne különbözőképpen ítéljünk meg. Ennek az a célja, hogy ha valami történik a pályán, akkor többé-kevésbé mindenki tudja magától, mi történt, miért történt és ki hibázott" - magyarázta.

A 18-szoros válogatott Nagy Bence úgy fogalmazott, igazi családi, baráti közeg alakult ki a kereten belül, mindenki úgy érkezik az edzésekre, mérkőzésekre, mintha a csapat lenne a második családja, ez biztosan nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen sikereket tudnak elérni.

A balátlövő is megerősítette, hogy más lesz az FTC játékstílusa az új idénytől.

"Az új edző nagyjából felvázolta már, miben szeretne mást, mint ami eddig volt, és miben lesz majd ugyanaz. Most még az alapoknál járunk, eddig leginkább a védekezésről volt szó. Az úgynevezett spanyol rendszert szeretnénk mi is elkezdeni, vagyis hasonló játékrendszereket alkalmazunk, mint a válogatottnál" - magyarázta.

Hangsúlyozta, ez biztosan nagyon hasznos lesz és sokat tudnak profitálni belőle azok, akik a válogatottban szeretnének szerepelni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!