Férfi kézilabda-vb - Dánia megvédte címét

Sport, 2021.01.31

Dánia férfi kézilabda-válogatottja megvédte világbajnoki címét, miután 26-24-re legyőzte Svédországot az egyiptomi torna vasárnapi döntőjében, Kairóban.

A dánok legutóbb négy évvel ezelőtt - 2017. január 22-én - veszítettek vb-mérkőzést, amikor Albertville-ben kikaptak a magyar válogatottól a nyolcaddöntőben.


Eredmény, döntő:
Dánia-Svédország 26-24 (13-13)
------------------------------
Kairó, zárt kapuk mögött, v.: Raluy López, Sabroso Ramirez (spanyolok)

lövések/gólok: 45/26, illetve 47/24

gólok hétméteresből: 2/1, illetve 4/3

kiállítások: 8, illetve 6 perc


A 17. percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között, ekkor az olimpiai bajnok dánok vezettek 8-6-ra. Később a svédek egy 3-0-s sorozattal fordítottak, ám a szünetben ismét döntetlen volt az állás. Mindkét csapat rendkívül összeszedetten és felkészülten játszott a második felvonás elején is, majd a dánok egy 5-1-es szériával elléptek, és a 49. percben először volt három találat az előnyük. Niklas Landin védéseire alapozva a címvédő a hajrában sem engedte ki kezéből az előnyt, és veretlenül nyerte meg a tornát.

A dánok ötödik alkalommal játszhattak vb-döntőt, és három vereség után már a másodikat nyerték meg. A svédek 2001 után kerültek ismét vb-döntőbe, ez volt a nyolcadik fináléjuk, négyet megnyertek - legutóbb 1999-ben éppen Egyiptomban - és négyet elveszítettek.

A mezőny legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen volt, aki 12 lövésből hét gól lőtt. A svédek közül Hampus Wanne ötször talált be. Niklas Landin 15 védéssel járult hozzá a sikerhez.


Korábban, a 3. helyért:
Spanyolország-Franciaország 35-29 (16-13)


A torna álomcsapata:
kapus: Andreas Palicka (svéd)
jobbszélső: Ferran Solé (spanyol)
jobbátlövő: Mathias Gidsel (dán)
irányító: Jim Gottfridsson (svéd)
beálló: Ludovic Fabregas (francia)
balátlövő: Mikkel Hansen (dán)
balszélső: Hampus Wanne (svéd)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!