Férfi kézilabda-vb - Minden eddiginél körültekintőbb a szervezés az IHF elnök szerint - HÁTTÉR

Sport, 2021.01.12

Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a szerdán kezdődő egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése - mondta december elején Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke.

A koronavírus-járvány miatt kényszerülnek a rendezők arra, hogy a sportágban soha nem látott alapossággal odafigyeljenek és felkészüljenek minden részletre.

Bár a járvány miatt március óta szinte minden sportágban törölték vagy elhalasztották a világbajnokságot, és kontinenstornákat is csak elvétve rendeztek, az egy percig sem tűnt kérdésesnek, hogy a férfi kézilabda-vb-re sor kerül-e. A 77 éves egyiptomi Hasszan Musztafa mindent megtett, hogy hazájában a nehézségek ellenére megrendezhessék a tornát, valószínűleg azért is, mert idén lejár a mandátuma, és újraindul az elnöki posztért.

Az IHF illetékesei és a helyi szervezők alaposan tanulmányozták az Európai Labdarúgó Szövetség és az Európai Kézilabda Szövetség koronavírus-protokollját, illetve az Egészségügyi Világszervezet és az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium irányelveit, és saját részletes tervezetüket hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták.

Szeptemberben Gízában órákig tartó, látványos ünnepség keretében készítették el a csoportkör sorsolását, az eseményre meghívott számos külföldi vendég elégedetten és egészségesen távozott.

Néhány válogatott már a múlt héten megérkezett Egyiptomba, és nyilatkozataik alapján ők is azt tapasztalták, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásához, valamint az amerikai nyílt teniszbajnoksághoz hasonlóan alkalmazott buborékrendszer hatékonyan működik, a mérkőzéseknek és az edzéseknek otthont adó csarnokokban, valamint a szállodákban ügyelnek a higiéniára, máshova pedig nem mehetnek a résztvevők.

Látszólag minden a tervek szerint haladt, mígnem a szervezők a hajrában elkezdtek kapkodni, és néhány klasszis játékos - például Aron Palmarsson, Domagoj Duvnjak, Sander Sagosen és Mikkel Hansen -, valamint a mindössze nyolc országot magában foglaló európai játékos-szakszervezet (EHPU) nyomására vasárnap bejelentették, hogy mégis nézők nélkül rendezik meg a világbajnokságot, hétfőn pedig közölték, hogy újságírók sem lehetnek a helyszíneken. Decemberben úgy tervezték, hogy a vírushelyzet miatt a lelátói helyek harminc százalékát tölthetik meg nézőkkel, majd ezt a múlt héten húszra csökkentették.

A torna koronavírus-protokollja szerint az érkező küldöttségek tagjain már a repülőtéren antigén-tesztet végeznek, ezt a szállodában egy PCR-teszt követi. A küldöttségek tagjait a világbajnokság során 72 óránként tesztelik.

Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek vele, szintén tesztelik.

Mind a 32 válogatott mellett tevékenykedik egy-egy koronavírus-tisztviselő, aki tartja a kapcsolatot az IHF illetékeseivel, és a világbajnokság orvosi bizottságával. Minden sportcsarnokban és a csapatoknak otthont adó összes szállodában külön orvosi csoportok tevékenykednek, és ezekben a létesítményekben rendszeres lesz a testhőmérsékletmérés is.

Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás.

A játékosok az edzések és a mérkőzések után az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell.

Az előírások szerint a résztvevőknek - a pálya kivételével - mindenhol törekedniük kell a másfél méteres védőtávolság megtartására, a rendszeres kézfertőtlenítés és maszkviselés pedig kötelező.

A szállodákban és a csarnokokban is rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik a csapatok által használt helyiségeket, a sportcsarnokokat pedig öt különböző zónára osztották. A mérkőzések előtt és után a játékosok és a szakmai stábok tagjai nem foghatnak kezet egymással, és a megszokottnál nagyobb kispadok állnak a csapatok rendelkezésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!