Férfi kosárlabda Eb - Elutasított litván óvás, Valanciunas kihagyhatja a magyarok elleni meccset

Sport, 2022.09.05

A nemzetközi szövetség (FIBA) elutasította azt az óvást, amelyet a litván csapat nyújtott be a Németországtól elszenvedett vereség után a férfi kosárlabda Európa-bajnokság magyar érdekeltségű kölni csoportjában.

A B jelű hatos vasárnapi programjának nyitómérkőzésén a hazaiak kétszeri hosszabbítás után 109-107-re verték a balti alakulatot, amely három forduló után is nyeretlen maradt. A rendkívül feszült hangulatú találkozó harmadik negyedében a játékvezetők technikai hibát ítéltek a német kispad ellen reklamálás miatt, ezért a szabályok szerint egy büntető járt volna a litvánoknak. A bírók azonban megfeledkeztek erről, és a csapatok sem vették észre a tévedést.

Hét másodperccel a rendes játékidő vége előtt aztán a Lanxess Arena hangosbemondója közölte, kellemetlen helyzet alakult ki, mivel Litvánia kapott egy büntetődobást korábban technikai hiba miatt, amelyre viszont nem került sor. A bírók ezután el akarták végeztetni a büntetőt, ám a német kispad tiltakozása miatt végül elálltak ettől.

Kazys Maksvytis litván kapitány közölte:

"Amikor megkérdeztem, hogy miért nem kaptuk meg a büntetőt, csak annyit mondtak, hogy üljek le a helyemre. Később a játékvezető beismerte a hibát, és elnézést kért. A németek felháborodásától azonban megijedtek a bírók, és nem mertek büntetőt dobatni."

A litvánok óvtak a FIBA-nál a mérkőzés kimenetelét befolyásoló döntésre hivatkozva, ezt azonban a világszövetség az éjjel elutasította, mivel nem az előírt egy órán belül nyújtották be.

A maratoni találkozó további folyománya, hogy a mezőny legjobbját, a 34 pontos Jonas Valanciunast igencsak megviselte a parketten töltött 35 perc. A tíz éve az NBA-ben szereplő litván óriás ugyanis a mérkőzés után félbeszakította sajtótájékoztatóját, és lábgörcsök közepette, fájdalmában hangosan ordítva besántikált az öltözőbe.

Így legalábbis kétséges, hogy a 211 centis center szerepelhet-e a szintén három vereséggel álló magyarok ellen a kedden 17.15 órakor kezdődő csoportmeccsen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!