Férfi kosárlabda Eb - Ivkovics Sztojan: a B-terv az, hogy nincs B-terv

Sport, 2022.09.02

Az elvesztett nyitányról és a hátralévő lehetőségekről is beszélt Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, miután a magyar férfi kosárlabda-válogatott 95-85-re kikapott a bosnyák csapattól csütörtökön az Európa-bajnokság kölni csoportjának az első mérkőzésén.

"Tudtuk, hogy rendkívül fizikális csapattal állunk szemben, amely előzőleg a világbajnoki selejtezőn legyőzte a franciákat úgy, hogy kétszer is 20-0-ás sorozatot produkált" - kezdte elemzését pénteken az MTI-nek a csapathotel halljában. - "Nekem természetesen rosszul esik, hogy legyőztek minket, de meglepetésnek nem lehet mondani. Játékosállományban és rangsor szerint is előttünk járnak" - fejtette ki, majd rátért a sorsdöntő harmadik negyedre, amelyet 28-17-re elvesztett a válogatott.

"Tulajdonképpen három támadásról volt szó, és csak úgy tudtam volna megszakítani a játékot, ha besétálok a pályára. Két játékosom várt becserélésre, de pont nem volt alkalmam őket beküldeni" - idézte fel a történéseket. - "Mivel nagyon hullámzott a játék, tudni lehetett, hogy a negyedik negyedben utolérjük őket. A bíráskodás nagyon korrekt volt az egész meccsen, de épp az imént néztük vissza, hogy akkor jött három ítélet, amelyek bennünket sújtottak. Hanga Ádám technikait kapott helyettem, hogy nekem még legyen esélyem reklamálni, akkor ráfújtak egy sportszerűtlen hibát, pedig csak egy szerencsétlen mozdulat miatt találta el az ellenfelét. Mikael Hopkins közben megkapta a negyedik faultját, szóval zsinórban jött pár ítélet, ezekre nem tudtunk jól reagálni. A sportban van ilyen, máskor meg biztosan mi jövünk ki jobban ezekből a helyzetekből."

A kapitány szerint reálisan nézve alighanem a bosnyákok legyőzése is kevés lett volna önmagában a továbbjutás szempontjából, mivel ez is csak arra lehetett volna elég, hogy nem hatodikként, hanem ötödikként zárnak a csoportban.

A folytatásról szólva a szakvezető közölte:

"Az Eb előtt beszéltünk arról, hogy ha sikerül megverni a bosnyákokat, akkor a favoritok elleni meccseket talán elengedjük, és a végén megpróbáljuk megverni a litvánokat vagy a németeket. Nem így lett, most jön a B-terv, ami az, hogy nincs B-terv. Élvezni akarjuk a mérkőzéseket."

Ivkovics Sztojan a magyar mérkőzést követő szlovén-litván és német-francia rangadóról szólva elmondta:

"Kicsit ijesztő volt a másik két meccs, csak lestünk, hogy hova kerültünk. Aki látta ezeket, azt gondolhatja, hogy hajjaj, ez nem a mi kávéházunk. De ez nem érdekel bennünket, le kell játszani ezeket a meccseket, mindenki kap lehetőséget, és azt is kipróbáljuk, amit eddig nem mertünk. Eddig se volt veszítenivalónk, mostantól pedig végképp nincs. A mi rotációnk nem olyan, mint az ellenfeleké, ahol még a 12. ember is Hanga Ádám szintjén játszik. Nálunk Hanga van, aztán utána megyünk sorban lefelé, a többiek pedig Hanga szintjétől felfelé mennek egészen az NBA-ig."

A kapitány megerősítette, hogy a magyaroknak élvezniük kell a helyzetet, hogy az európai elitben szerepelhetnek.

"Élveznünk kell, hogy 50 év után ez a generáció jutott ki egymás után két Eb-re. Nekünk itt senki és semmi sem ronthatja el a kedvünket" - tette hozzá.

A nemzeti csapat szombaton 20.30-kor találkozik a címvédő szlovénokkal, másnap szintén 20.30-kor pedig a világbajnoki bronzérmes franciákkal. Jövő kedden 17.15-kor következik Litvánia, végül jövő szerdán 20.30-kor zárul a csoportkör a hazaiak ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!