Férfi kosárlabda EK - Közel volt a bravúrhoz, de hosszabbítás után kiesett az Alba

Sport, 2019.03.26

Az Alba Fehérvár nagyszerű játékkal ledolgozta 33 pontos hátrányát, ám a hosszabbításban a vendég izraeli Holon volt a jobb a férfi kosárlabda Európa Kupa negyeddöntőjének visszavágóján, így a magyar csapat búcsúzott a sorozattól.



Eredmény, negyeddöntő, visszavágó:
Alba Fehérvár-Unet Holon (izraeli) 101-74 (18-13, 24-20, 23-20, 31-10, 5-11) - hosszabbítás után
-------------------------------------------------------------
a magyar csapat legjobb dobói: Freeman 19, Heath 18, Filipovity 16, Cabezas 14, Tóth 14

Továbbjutott: a Holon, 170-164-es összesítéssel.


Az NB I-ben csupán kilencedik helyen álló Alba rendkívül nehéz helyzetből várta a visszavágót, ugyanis múlt szerdán 96-63-ra kikapott Izraelben. A Holon szombaton 88-77-es vereséget szenvedett hazai pályán az utolsó előtti Ironi Naharijától, és a második helyen áll a pontvadászatban.

A 33 pontos hátrány tudatában a fehérváriak szerény reményekkel készülhettek a keddi meccsre, Jesus Ramirez előzőleg úgy vélekedett, hogy már a győzelem is nagy eredmény lenne csapatától az Alba Regia Sportcsarnokban.

A visszafogott edzői nyilatkozat ellenére a székesfehérváriak az első pillanattól kezdve elszántan kosárlabdáztak. Az Alba hamar tízpontos előnybe került, ám a kicsit tompán kosarazó izraeli együttes mindig össze tudta szedni magát a hazaiak egy-egy jobb periódusát követően, így a különbség egészen a záró negyedig alig volt nagyobb tíz pontnál.

A negyedik tíz percet a továbbjutás szempontjából tulajdonképpen kilátástalan helyzetből kezdték a hazaiak, mivel csak 12 pont volt az előnye. Az eredmény viszont talán túlságosan megnyugtatta a vendégeket, akik támadásban és védekezésben is rengeteget hibáztak, s a szakasz második felére már 20 pont fölé nőtt a hátrányuk. A Fehérvár játékosai nem tudtak hibázni a hajrában, különösen a hárompontos vonalon túlról céloztak kiválóan, s nehezebbnél nehezebb helyzetekből is betaláltak. A teljesen zavarodott izraeliek képtelenek voltak újítani, időkéréseik sem hoztak változást a játékukban, Fehérvár pedig 26 másodperccel a vége előtt összesítésben utolérte őket.

Újabb kosár már nem született, így a hosszabbításra maradt a döntés, amire láthatóan elfáradt a magyar együttes, a játékosok büntetőből is sokszor hibáztak, s középtávoli dobásaik sem mentek gyűrűbe, így végül "csak" 27 ponttal nyerték meg a meccset, s hat ponttal elveszítették a párharcot.

Ezzel a magyar férfi klubok számára befejeződött az európai kupaszezon. Az Alba a selejtezőből jutott fel az EK főtáblájára, csatlakozva a Falco KC Szombathelyhez és a Szolnoki Olajhoz. A vasi együttes az alapszakasz, az Olaj pedig a második csoportkör után búcsúzott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!