Férfi kosárlabda vb-selejtező - Magyar vereség Szarajevóban

Sport, 2022.11.11

A magyar férfi kosárlabda-válogatott kikapott Bosznia-Hercegovina vendégeként pénteken a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszának a harmadik fordulójában.



Eredmény:

K csoport, 3. forduló:
Bosznia-Hercegovina - Magyarország 83-78 (23-18, 29-20, 10-26, 21-14)
--------------------------------------------------------------------

A magyar pontszerzők: Filipovity 17 pont, Perl 15, Vojvoida 13, Benke 9, Váradi 8, Keller 7, Golomán 6, Hopkins 3


A nemzeti együttes csütörtökön kalandos körülmények között jutott el a mérkőzésére, mivel a nagy köd miatt a szarajevói repülőteret lezárták, így Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese órákon át várakozott a Liszt Ferenc repülőtéren, mígnem végre felszállhatott.

Az már korábban eldőlt, hogy mindkét oldalon lesznek hiányzók a nyári szünetben rendezett vb-selejtezőkhöz és Eb-meccsekhez képest: a magyaroknál nem állt rendelkezésre Hanga Ádám, Allen Rosco, Eilingsfeld János és Ferencz Csaba, míg a bosnyák gárdában nem lépett pályára az NBA-s Jusuf Nurkic és a Real Madridban szereplő Dzanan Musa, továbbá az alapembernek számító Miralem Halilovic és Emir Sulejmanovic sem.

A két gárda legutóbb szeptemberben, az Európa-bajnokság kölni csoportkörében találkozott, akkor 95-85-re az ellenfél bizonyult jobbnak. Az akkori legjobb négy bosnyák dobó közül egy sem volt jelen pénteken.

A szarajevói összecsapás első kosarát az Eb-n nem szerepelt Filipovity Márkó dobta, majd 12-12 után egy 6-0-s hazai sorozat következett. A Németországban légióskodó Filipovity nemsokára már három triplánál tartott, aztán a folytatásban 11 pontra nőtt a bosnyák előny (39-28). A házigazdák kőkemény védekezéssel és a palánk alatti fölényüket kihasználva már 16 ponttal is vezettek, a nagyszünetben 52-38 volt az állás, Filipovity pedig a mezőny legjobbjaként 13 pontnál tartott.

Térfélcsere után az ötödik hazai hármassal 17 pontra nőtt a különbség (57-40), ám innen két bosnyák pontra 17 érkezett válaszul (59-57). Az elképesztő formába lendült válogatott Perl Zoltán révén átvette a vezetést, az utolsó szakasz 64-62-es magyar előnnyel indult. Ez ismét a remekül lepattanózó ellenfél szája íze szerint alakult, amely 15-5-ös rohamot produkált, az utolsó perc azonban Benke Szilárd triplájának köszönhetően 79-76-ról kezdődött. A hajrá a balkániaknak sikerül jobban, így végül ők szerezték meg a két pontot.

A vb-kvalifikáció negyedik fordulójában a magyarok Csehországot fogadják hétfőn Szombathelyen.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három gárda jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába, amelynek a hátralévő négy meccsére novemberben és februárban kerül sor. A második szakasz 24 együttese négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal hozták a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok szeptember elején mind az öt Eb-csoportmeccsüket elvesztették Kölnben, s végül a 23. helyen zártak.

A csoport többi mérkőzésén:

--------------------------
Csehország-Montenegró 56-65
Litvánia-Franciaország 65-90


A K csoport állása:

-------------------
1. Franciaország 16 pont (739-564), 2. Litvánia 16 (705-662), 3. Montenegró 15, 4. Bosznia-Hercegovina 14, 5. MAGYARORSZÁG 13, 6. Csehország 12


A magyarok további mérkőzései:

----------------------------------
november 14.: Magyarország-Csehország, Szombathely
2023. február 23.: Litvánia-Magyarország
2023. február 26.: Magyarország - Bosznia-Hercegovina
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!