FIG-figyelmeztetés a Magyar Torna Szövetségnek

Sport, 2021.07.05

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) független etikai és sportolóvédelmi testülete (GEF) "hivatalos figyelmeztetésben" részesítette a Magyar Torna Szövetséget (MATSZ), valamint Draskóczy Imrét, a magyar női válogatott szövetségi kapitányát.

A FIG arról értesítette a magyar szövetséget, hogy a GEF fellebbviteli bizottsága teljes egészében hatályon kívül helyezte a fegyelmi bizottság decemberi határozatát, amelyben a MATSZ-t és a szakvezetőt sem találták vétkesnek. A legfrissebb döntés értelmében a MATSZ és Draskóczy Imre megsértette a FIG több alapelvét és szabályát azzal, ahogyan egy korábbi válogatott tornásszal szemben eljárt.

A fellebbviteli bizottság határozata kimondja, hogy a MATSZ-t és a kapitányt "hivatalos figyelmeztetéssel", valamint összesen 1000 svájci frank (321 ezer forint) pénzbüntetéssel szankcionálják, továbbá bocsánatot kell kérniük a tornásztól, a kapitánynak pedig fél éven belül ifjúságvédelmi képzésen kell részt vennie.

A döntés ellen a magyar szövetség és Draskóczy is fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

Az elsősorban olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál beszámolója szerint 2019 szeptemberében a térdsérüléssel küzdő Fehér Nóra szülei nyújtottak be panaszt a FIG-nél, mert lányuk júliusban kikerült a válogatott keretből. A vizsgálat gondatlan bánásmódot, hanyagságot állapított meg, kimondta, hogy a versenyzőt tisztességtelenül, kétes okok miatt távolították el a keretből, és nem vették komolyan a térdsérülését.

Fehér több nemzetközi versenyen szerepelt, a többi között a 2018-as dohai világbajnokságon és a 2019-es szczecini Európa-bajnokságon. Draskóczy 2019 augusztusában úgy indokolt: Fehér a viselkedése és a hozzáállása miatt nem tagja már a válogatottnak.

Az MTI megkeresésére a MATSZ azt közölte, hogy a későbbiekben kíván reagálni az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!