Furkó és Sándor-Polivka nyerte könnyűsúlyú egypárevezősben az első válogatót

Sport, 2020.07.08

A férfiaknál Furkó Kálmán, a nőknél Sándor-Polivka Dóra nyerte könnyűsúlyú egypárevezősben az első válogatóversenyt szerdán a Velencei-tavon.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Furkó - aki esélyesként indult - az előfutamok során a második leggyorsabb idővel ért célba, a középfutamban aztán még tovább gyorsult, és a legjobb idővel jutott az A döntőbe. A Tisza EE versenyzője a fináléban öt másodperc előnnyel nyert Szigeti Roland (Győri AC) és nyolc másodperccel Szabó Bence (GYAC) előtt. Utóbbival tavaly könnyűsúlyú kettesben U23-as Európa-bajnoki címet és U23-as világbajnoki bronzérmet szereztek, a felnőtt vb-n pedig negyedik helyen értek célba.

Furkó Kálmán kiemelte: számára a párevezés a prioritás, hiszen az olimpia programján könnyűsúlyban csak a kétpárevezés szerepel.

"Meggyőző időket tudtam evezni egypárban, ezért el tudnám magam képzelni ebben a versenyszámban is, de vannak még rajtam kívül versenyzők, majd a szakvezetés eldönti, mi lesz a legjobb megoldás" - nyilatkozta.

A nőknél visszalépés miatt szerdán csak pályaosztó előfutamra került sor. Ahogy délelőtt, úgy a délutáni döntőben is Sándor-Polivka Dóra győzött. Az MTK Budapest evezőse mögött mindkétszer Abid Syham (Ferencvárosi EC) ért célba.

"Leginkább arra voltam kíváncsi, mit tudok egypárban, mert legutóbb négy éve mérettem meg magam ebben a versenyszámban" - mondta Sándor-Polivka, aki legnagyobb sikereit (egyetemi világ- és Európa-bajnoki cím) a Krémer Eszterrel alkotott kettesben érte el az elmúlt években.

"Hat évvel ezelőtt nagyon tudatosan kezdtem a könnyűsúlyra készülni. Korábban három évig versenyeztem ebben a kategóriában, az elmúlt években dietetikus segítette a felkészülésemet. Tudatos életmóddal és táplálkozással kezdtem neki a fogyasztásnak, ami meglepően könnyen ment" - mondta a válogató női győztese.

Szierer János szövetségi kapitány emlékeztetett: a szerdán és csütörtökön a sukorói pályán megrendezésre kerülő viadal a csapatba kerülésre válogat. A második napon mindkét nem kétpárevezős egységei méretik meg magukat.

"Aki két-, vagy négypárba akar kerülni, az itt vívhatja ki rá a jogot. Az augusztus 15-i második válogató a speciális egységeknek szól majd. Aki egypárban célozza meg az Eb-n való indulást, annak ott kell rajthoz állnia. Illetve a mostani a verseny alapján kialakított csapatoknak is el kell majd ott indulniuk" - ismertette a válogatás folyamatát.

Hozzátette: amíg a férfiaknál népesebb mezőnyből és több jó teljesítmény alapján állíthatják össze a csapatokat, addig a nőknél szűk a mezőny. A felnőtt korcsoportban mindössze ketten eveztek - a súlyuk miatt viszont őket sem tudják összeültetni -, ami megnehezíti az ütőképes együttes kijelölését.

A felnőtt Eb az eredetileg tervezett időponthoz képest négy hónappal később, október 9-11. között lesz Lengyelországban, Poznanban. Az európai szövetség és a szervezők július 31-én döntenek arról, hogy az aktuális járványhelyzet lehetővé teszi-e a verseny biztonságos megrendezését. Az U23-as Eb-nek az eredetileg kiírt időpontban, szeptember 5-6-án ad otthont a németországi Duisburg.

A tavasszal megtartott egypárevezős válogatót Pétervári-Molnár Bendegúz és Bertus Kitti nyerte, mivel az olimpiát elhalasztották, a szakvezetés úgy döntött, hogy győzelmükkel egyelőre az Eb-n való indulásra szereztek jogot.

A hétközi válogatóverseny - amelyre eredetileg áprilisban került volna sor - abban is iránymutatást adhat, hogy mely férfi és női könnyűsúlyú kétpárevezős egységet érdemes indítani a jövő évi olimpiai kvalifikációs regattákon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!