Fürstner József: ennél szebb ajándékot nem kaphatott a 110 éves síszövetség

Sport, 2023.02.02

Fürstner József elnök szerint szebb születésnapi ajándékot nem kaphatott volna a 110 éves Magyar Síszövetség, minthogy Bányai Attila múlt szombaton aranyérmet nyert az olaszországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

A sportvezető csütörtök reggel az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában kiemelte, különösen nagy siker, hogy szuperóriás-műlesiklásban született a diadal, mert gyorsasági számban még ritkább, hogy kis nemzet képviselője győzzön. Hozzátette, ebben a sportágban ráadásul egy európai verseny szinte világeseménynek számít.

"Bányai Attila személyében kitűnő és kivételes sportemberről van szó, aki vitorlázásban is korosztályos Európa-bajnok. Ugyanilyen fontos a családi elköteleződés, mert a karrier elején a családi támogatás meghatározó. Amikor a versenyző már le tud tenni eredményeket az asztalra, akkor tud segíteni a szövetség" - adta meg a siker két legfőbb okát Fürstner. "Most a fő feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a támogatókat, amelyek segíteni tudják ezt a gyönyörűen induló pályafutást".

Fürstner úgy vélekedett, 16 éves korig a magyar sízők abszolút tudják tartani a lépést a nemzetközi élvonallal, onnantól viszont nagy a lemaradás, mert ebben a korban kezdődik a költségek olyan szintű emelkedése, amit általában sem a családok, sem a klubok, sem a szövetség nem tudott megugrani.

"Ha nem a sípályán lakik a versenyző, nem tud kiemelkedő eredményt elérni. Attila vállalta ezt az életmódot, egy bentlakásos iskolában a hegytetőn éli az életét. Ilyen esetben, ha az elhivatottság, a tehetség és a szerencse is összejátszik, akkor megszülethetnek a kimagasló eredmények" - fogalmazott Fürstner, aki arról is beszámolt, hogy fel kell építeni egy támogatói kört, mert az utánpótlás a 700 ezer magyar sízőnek is köszönhetően biztos lábakon áll.

Megjegyezte, népszerűsíteni kell a sportágat, a nagyközönség érdeklődését meg kell nyerni, mert ez is kell a támogatókhoz, éppen ezért nagyszabású programon dolgoznak, hogy az iskolákban bemutassák a síelés különböző változatait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!