Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk - Szilágyi a legjobb négy közé jutott

Sport, 2021.03.13

Szilágyi Áron elődöntőbe jutott a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa férfi egyéni versenyében.

A kétszeres olimpiai bajnok, aki 15 további kiemelttel együtt a csütörtöki selejtezőben még nem vívott, a Nagy Kristóf elleni magabiztos győzelemmel kezdte a szombati főtáblás küzdelmeket. Ezután egyik nagy ellenfelét, a 2016-os Európa-bajnok német Benedikt Wagnert intézte el simán, kilenc tus különbséggel, majd a dél-koreai Kim Kje Hvan sem jelentett számára leküzdhetetlen akadályt. Szorosabb első szakasz után a másodikban dinamikus vívással, 14-9-re elhúzott, végül négy találattal nyert.

A negyeddöntőben a román Iulian Teodosiuval csapott össze, és sokáig nem találta a fogást ellenfelén, aki 9-5-re meglépett. Szilágyi azonban összeszedte magát, hamarosan felzárkózott, majd 10-10 után 13-11-re már ő vezetett, pedig volt olyan, Teodosiunak videózás után megítélt találat, amely kizökkenthette volna őt az egyensúlyából. A bizonytalankodás azonban pár pillanattal később jött, amikor a román fordított 14-13-ra. Az utolsó két tust viszont megint Szilágyi adta, aki 14-14-nél támadásával megelőzte ellenfelét. A fináléért a georgiai Szandros Bazadzéval vív 18 órától.

A 206 fős mezőnyben 17 hazai vívó indult, közülük nyolc vívhatott a főtáblán. A Szilágyihoz hasonlóan kiemelt, 2017-ben világbajnok Szatmári András, valamint Iliász Nikolász, Galgóczy Tamás és Péch Miklós nyert egy asszót, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Nagy Kristóf az első mérkőzésén kikapott.



Eredmények:

a 64 között:
Szilágyi Áron-Nagy Kristóf 15-8
Iliász Nikolász-Kim Dzsun Ho (dél-koreai) 15-13
Galgóczy Tamás-Oleg Petrovszkij (orosz) 15-8
Szatmári András-Gémesi Csanád 15-14
Péch Miklós - Jean-Philippe Patrice (francia) 15-14
Eli Dershwitz (amerikai)-Decsi Tamás 15-10

a 32 között:
Szilágyi-Benedikt Wagner (német) 15-6
Kamil Ibragimov (orosz)-Iliász 15-8
Gabriele Foschini (olasz)-Galgóczy 15-9
Matteo Neri (olasz)-Szatmári 15-11
Iulian Teodosiu (román)-Péch 15-11

a 16 között:
Szilágyi-Kim Kje Hvan (dél-koreai) 15-11

negyeddöntő:
Oh Szang Uk (dél-koreai)-Ibragimov 15-5
Szabó Mátyás (német)-Luca Curatoli (olasz) 15-13
Szilágyi-Teodosiu 15-14
Szandro Bazadze (georgiai)-Enrico Berre (olasz) 15-12


A női és férfi négyes döntő programja 17 órakor kezdődik, majd vasárnap a csapatversenyeket bonyolítják le a BOK Csarnokban.

Csapatban a magyar férfiválogatott már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így egyéniben is pástra léphet majd a japán fővárosban három férfi kardozó. A nők számára viszont komoly tétje van a budapesti versenynek: jelenleg kijutást érő helyen állnak a magyarok, de az ukránokat maguk mögött kell tartaniuk a tokiói részvételért.

A budapesti vk a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!