Giro d'Italia - Buitragóé a királyetap, Thomas megtartotta a rózsaszín trikót

Sport, 2023.05.26

Santiago Buitrago nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, összetettben Geraint Thomas megőrizte első helyét.

Pénteken Longaronéból vágott neki az öt kiemelt kategóriás emelkedőt és 5400 méter szintemelkedést tartalmazó 183 kilométeres távnak a mezőny. A királyetap hegyi befutójának a 2304 méter magas Tre Cime di Lavaredo, az idei olasz körverseny legmagasabb hegye, azaz a Cima Coppi adott otthont. A rózsaszín trikós brit Geraint Thomas előnye 29 másodperc volt a szlovén Primoz Roglic és 39 a portugál Joao Almeida előtt.

Hosszú időbe telt, míg 15 szökevény tekert el nyolc percre, köztük nem voltak az összetettben veszélyes versenyzők. Kétszer is utánuk indult az esélyesek csoportjából a hegyi pontverseny megnyeréséért csatázó, a kategória éllovasaként kék trikós francia Thibaut Pinot és közvetlen riválisa, az ír Ben Healy, azonban előbbit nem akarta elengedni a Thomasért tekerő Ineos Grenadiers.

Az esélyesek csoportjában már a középső hegyen, a Gaun megkezdődött a fárasztás, akciókra ekkor még nem került sor. Roglic az utolsó előtti hegy előtt, Cortina d'Ampezzóban tervezett kerékpárcserét hajtott végre. A szinte folyamatosan emelkedő záró húsz kilométeren változó időjárásban, hol zuhogó esőben, helyenként jégesőben, hol száraz körülmények között tekertek felfelé.

Elöl a hetedik szökését teljesítő kanadai Derek Gee hét kilométerrel a cél előtt indult meg, sokáig ki is tudott tartani az élen, azonban a 17 kilóval könnyebb kolumbiai hegyimenő, Santiago Buitrago utánaeredt, és a helyenként 18 százalékos emelkedőkön meg is előzte. Ezzel Buitrago a tavalyi Giro után ismét szakaszt nyert, Gee pedig az idei olasz körversenyen negyedszer ért célba másodikként. A harmadik helyet a dán Magnus Cort szerezte meg.

Az összetettért versenyzők a Tre Cime di Lavaredo utolsó, nagyon nehéz 3,5 kilométerére hagyták a döntést: Almeida gyorsított a tempón, ebbe Roglic támadott bele, Thomas pedig vele tudott tartani, miközben sorra érték utol a korábbi szökevényeket. Almeida saját tempóban felzárkózott, az utolsó fél kilométeren belül pedig a rózsaszín trikós indult meg, portugál riválisát le is tudta szakítani. Bár a hajrában Roglic lesprintelte és három másodpercet faragott a különbségből, a brit bringás megtartotta a Maglia Rosát. Almeida húsz másodperccel Thomas mögött ért célba.

Szombaton a Tarvisio és Monte Lussari közötti 18,6 kilométeres hegyi időfutam dönt az összetettről, Thomas előnye 26 másodperc Roglic és 59 Almeida előtt. A végső siker hármójuk között fog eldőlni, a negyedik helyen álló olasz Damiano Caruso hátránya több mint négy perc.

A viadal vasárnap a Rómában - várhatóan sprintbefutóval - zárul.


Eredmények (a Giro honlapjáról):

19. szakasz, Longarone-Tre Cime di Lavaredo, 183 km, hegyi befutó:

-----------------------------------------------------------------
1. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain Victorious) 5:28:07 óra
2. Derek Gee (kanadai, Israel-Premier Tech) 51 másodperc hátrány
3. Magnus Cort (dán, EF Education-EasyPost) 1:46 perc hátrány
4. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
5. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 1:49 p h.
6. Joao Almeida (portugál, UAE) 2:09 p h.


Az összetett élcsoportja:

------------------------
1. Thomas 81:55:47 óra
2. Roglic 26 másodperc hátrány
3. Almeida 59 mp h.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!