Giro d'Italia - Yates hegyi befutós sikere, Bernal megtartotta a rózsaszín trikót, Valter már 14. összetettben

Sport, 2021.05.28

Simon Yates nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, melyen Egan Bernal maradt az élen összetettben, Valter Attila pedig a 14. helyre lépett előre.

Az Abbiategrasso és Alpe di Mera közötti, hegyi befutóval záruló, a felvonó-tragédia miatt 166 kilométeresre rövidített etap során egy negyedik és egy harmadik kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a versenyben maradt kerékpárosoknak, mielőtt 1531 méteren célba értek az első kategóriás Alpe di Merán.

A 2800 méter szintkülönbséget magában foglaló szakaszon hatfős szökés tekert el négy percre, míg a mezőny élén a BikeExchange és a Deceuninck - Quick-Step diktált nagy tempót. A szökevénycsoport tagjait a 9,7 kilométer hosszú, kilenc százalékos átlagmeredekségű emelkedőn sorra fogta be az esélyesek csoportja, amelyből hét kilométerrel a cél előtt Joao Almeida indította az első támadást. Hozzá csatlakoztak sorra az összetett élmenői, Bernal pedig segítői körében, saját tempóban tekert tovább. Valter Attila (Groupama-FDJ) a hegy első harmadában szakadt le a rózsaszín trikós maroknyi csoportjától, amelyben Dina Márton (EOLO-Kometa) ekkor már nem volt ott.

Az élbolyból 5,5 kilométerrel a hegytető előtt az összetettben harmadik brit Simon Yates tempózott el, őt leszámítva az Ineos Grenadiers minden riválist utolért. A záró 2,5 kilométerre társak nélkül maradó Bernal pedig Yates után iramodott, leszakította többek között a második helyen álló olasz Damiano Carusót, egyedül Almeida tudott vele tartani. A 2018-as Vuelta a Espanán győztes Yates megnyerte a szakaszt, a harmadikként beérő Bernal közvetlen riválisával, Carusóval szemben az időjóváírásnak köszönhetően nyolc másodperccel növelte előnyét a záró két etap előtt.

Valter Attila három és fél perc hátránnyal a 16. helyen ért célba, ezzel egy helyet javított pozícióján, megelőzve a 12 perc feletti hátránnyal célba érkező Davide Formolót.


Eredmények (a Giro honlapja alapján):

19. szakasz, Abbiategrasso-Alpe di Mera, 166 km, hegyi befutó :

--------------------------------------------------------------
1. Simon Yates (brit, BikeExchange) 4:02:55 óra
2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 11 másodperc hátrány
3. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 28 mp h.
4. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 32 mp h.
5. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) azonos idővel
...16. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3:30 perc hátrány


Az összetett élcsoportja:

------------------------
1. Bernal 81:13:37 óra
2. Caruso 2:29 perc hátrány
3. Yates 2:49 p h.
...14. Valter 38:18 p h.


Szombaton újabb hegyi befutós szakasz, a Verbania és Valle Spluga-Alpe Motta közötti 164 kilométer megtétele vár a 104. Giro d'Italia mezőnyére. A 3410 kilométer össztávú olasz körverseny vasárnap a Senago és Milánó közti 30,3 kilométeres egyéni időfutammal zárul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!