Harminckilenc országban sportolnak az Európai Diáksport Napján

Sport, 2019.09.27

Az Európai Diáksport Napja alkalmából 39 országban sportolnak fiatalok pénteken.

Harminckilenc országban sportolnak az Európai Diáksport Napján A program 13 éve a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult el, 2015 óta már Európa más országaiban is megtartják, tavaly pedig a kontinensen túli országok is csatlakoztak. Bulgária és Lengyelország 2015-ben vált a mozgalom tagjává, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió tanulója vett részt az iskolai diáksportnapi programokon, amelyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy mozogjanak minél többet, táplálkozzanak minél egészségesebben és maradjanak aktívak egész életükben. Tavaly megdőlt a rekord: Magyarországon 1200 iskolában 400 ezer gyerek mozgott szervezetten, nemzetközi szinten pedig 29 országban 2,5 millió diák részvételével zajlott az esemény.

Varga Judit igazságügyi miniszter, az esemény védnöke, a rendezvény egyik kiemelt hazai helyszínén, a BVSC sportpályáján megtartott megnyitón elmondta: korábban maga is aktív sportoló volt, most pedig sportoló családanyaként és állami vezetőként teljes szívéből támogatja a magyar diákok és emberek sportolását.

"A sport hihetetlen muníciót ad az egész életünkhöz" - fogalmazott. Kiemelte, hogy az Európai Diáksport Napja már 39 országban "öregbíti a magyarok és Magyarország hírnevét".

"Egy olyan csodálatos dolog zajlik, amely jobb egészséget ígér mindenkinek, mindezt élménnyel, örömmel teszi" - fejtette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Arra kérte a gyerekeket, segítsenek minél több ismerősüket sportszeretővé tenni, hogy együtt élhessék meg a mozgás örömét.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a rendezvényen részt vevő diákok példaképek, akik továbbviszik környezetükbe a sport, a mozgásban gazdag életmód fontosságát, majd kiemelte, a kormány "elsődleges célja, hogy minden gyermek sportoljon". Hangsúlyozta: Európában ezen a napon több mint hárommillióan, míg Magyarországon 450 ezren sportolnak az iskolákban.

"Magyarország sportnemzet, és nagyon szeretnénk, hogy sportoló nemzetté is váljunk" - szögezte le. Arra buzdította a résztvevő diákokat, hogy válasszanak maguknak olyan sportágat, amelyet mindennap űznek az egészségükért.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke kifejtette: a sportnak köszönheti sikereit, öttusázóként a sportpályán tanulta meg beosztani idejét, célokat felállítani, kitartóan dolgozni és feldolgozni a kudarcokat.

A bemelegítést Fodor Rajmund olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi vízilabdázó együtt végezte a BVSC sportpályáján 700, terézvárosi iskolába járó diákkal. Az MDSZ-nek a fővárosi mellett két további kiemelt eseménye lesz ezen a napon, Egerben és Kisvárdán. Az eseménysorozat #BEACTIVE Európai Sporthét keretein belül, az Erasmus+ és az Emmi egészségügyért felelős államtitkárságának támogatásával valósulhat meg.

Az MDSZ a megnyitón díjazta a korábbi legszínesebb programokat kínáló és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat, valamint azokat az intézményfenntartókat, települési és területi önkormányzatokat, megyei diáksport szervezeteket és a diáksport hálózati tagokat is, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap hagyományainak ápolásáért és népszerűsítéséért.
(MTI)

Galériánk

Harminckilenc országban sportolnak az Európai Diáksport Napján Harminckilenc országban sportolnak az Európai Diáksport Napján Harminckilenc országban sportolnak az Európai Diáksport Napján
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!