Harmincnégy ország atlétái a Magyar Nagydíj-sorozat első versenyén

Sport, 2021.06.04

Tatabányán a Grosics Gyula Stadionban szombaton rendezik meg a Magyar Nagydíj-sorozat első állomását, amelyen a hazai atlétika legeredményesebb képviselői nemzetközi sztárokkal és reménységekkel találkoznak a 34 ország sportolóit felvonultató eseményen.

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, először rendeznek Magyarországon a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Continental Tour versenysorozatának bronz kategóriájába illeszkedő versenyt. Idén még egy viadalra kerül sor augusztus 24-én a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban.

Spiriev Attila sportigazgató elmondta, az egynapos, meghívásos versenynek külön jelentőséget kölcsönöz, hogy a magyar és külföldi sportolók Tatabányán elért eredménye befolyásolja a június végén záruló olimpiai kvalifikáció alapját képező világranglistás helyezésüket.

A sportigazgató kiemelte, a mezőny összeállítása során arra törekedtek, hogy a versenyzők magas nemzetközi szintet képviseljenek, ugyanakkor az esemény hozzájáruljon a magyar atléták megmérettetéséhez, helyzetbe hozásához.

Sámuel Botond, a Tatabányai Sport Club elnöke szólt arról, hogy a 34 ország képviselőit felvonultató versenyre várják azokat a nézőket, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Az esemény az interneten a nagydíjsorozat.hu oldalon követhető élő közvetítéssel és eredményekkel.

A legismertebb magyar atléták közül jelen lesz Baji Balázs, Jankovics Dániel, Kozák Luca, Nguyen Anasztázia, Pars Krisztián, Pásztor Bence, Rába Dániel és Wágner-Gyürkés Viktória. A Tatabányán versenyző Lesti Dia akár az olimpiai kvalifikációt is megszerezheti hazai pályán.

A 100 méteres síkfutásban indul a Dohában a 4x100-as váltófutásban világbajnok amerikai Michael Rodgers, 110 gáton pedig rajthoz áll a dél-amerikai csúcstartó brazil Gabriel Constantino is.

Női 100 méteres síkfutásban Takács Boglárka és Csóti Jusztina veheti fel a harcot egymással, de jön két brit Európa-bajnok is Desiree Henry és Bianca Williams személyében. Női 800 méteren a tizenhétszeres magyar bajnok Bartha Kéri Bianka képviseli a hazai színeket.

A nagydíj összdíjazása 25 ezer dollár, melyből az úgynevezett "prémium" számok - férfi 100 méter, 3000 méter akadály, női 100 méter, magasugrás - győztese 1400 dollárhoz jut, a többi futó-, ugró- és dobószámban - kivéve a két váltót - 700 dollár jár a győzelemért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!